*
top of page

Razlika između savjesti i svijesti

Kako se svjesnost razlikuje od savjesti? Ta dva pojma ponekad se miješaju u svakodnevnoj upotrebi, ali zapravo podrazumijevaju vrlo različite stvari unutar područja psihologije.Vaša savjest je dio vaše osobnosti koja vam pomaže da odredite između ispravnog i pogrešnog. To je ono što čini da se osjećaš krivim kada radiš nešto loše i dobro kada radiš nešto dobro.


U frojdovskoj teoriji, savjest je dio superega koji sadrži informacije o onome što vaši roditelji i društvo doživljavaju kao loše ili negativno - sve vrijednosti koje ste naučili i apsorbirali tijekom vašeg odgoja. Savjest se s vremenom pojavljuje kako apsorbirate informacije o tome što vaši skrbnici, vaši vršnjaci i kultura u kojoj živite, smatraju ispravnim i pogrešnim.


Vaša svjesna, s druge strane, je vaša svijest o sebi i svijetu oko vas. U najopćenitijem smislu, to znači biti budan i svjestan. U psihologiji, svjesni um uključuje sve unutar vaše svijesti, uključujući stvari kao što su percepcije, senzacije, osjećaji, misli, sjećanja i fantazije.


Vaša svijest se odnosi na vaša svjesna iskustva, vašu individualnu svijest o vlastitim unutarnjim mislima, osjećajima, uspomenama i senzacijama. Svijest se često smatra potokom, koji se neprestano mijenja u skladu s osekom i protokom vaših misli i iskustava svijeta oko vas.


Imajte na umu nekoliko stvari koje bi vam mogle pomoći zadržati ta dva pojma odvojeno u vašem umu. Prema Freudovoj psihoanalitičkoj teoriji osobnosti, um se često uspoređuje s ledenim brijegom. Dio ledenog brijega koji se može vidjeti iznad površine vode predstavlja svjesnu svijest. To je ono što smo svjesni i možemo jasno opisati i artikulirati. Najveći dio ledenog brijega zapravo leži ispod površine vode, koju je Freud usporedio s nesvjesnim umom, ili sa svim mislima, uspomenama i nagonima koji su izvan naše svjesne svijesti.


Drugi stručnjaci također primjećuju da svijest nije samo singularni mentalni proces. "Svjesnost se općenito definira kao svjesnost vaših misli, radnji, osjećaja, osjećaja, percepcija i drugih mentalnih procesa", objašnjavaju autori Bernstein, Penner i Roy. "Ova definicija sugerira da je svijest aspekt mnogih mentalnih procesa, a ne sam mentalni proces. Na primjer, sjećanja mogu biti svjesna, ali svijest nije samo pamćenje. Percepcija može biti svjesna, ali svijest nije samo percepcija. "

S druge strane, savjest je ono što vas sprečava da se ponašate prema najosnovnijim željama i željama. Vaša savjest je moralna osnova koja pomaže voditi prosocijalno ponašanje i vodi vas da se ponašate društveno prihvatljivo, pa čak i altruistično.


Kada razmišljate o ova dva pojma, samo zapamtite da svjesno znači biti budan i svjestan, dok savjest znači vaš unutarnji osjećaj za ispravno i pogrešno.

Iako su ta dva pojma često zbunjena, svijest i savjest se odnose na vrlo različite stvari. Kao što je gore opisano, vaša je svijest vaša svijest o sebi i svijetu oko sebe. Vaša savjest je vaša sposobnost razlikovanja između onoga što je ispravno i onoga što je pogrešno. Vaša svjesna vam omogućuje da budete svjesni svog mjesta u svijetu, dok vam vaša savjest omogućuje da se ponašate na ovom svijetu na moralno i društveno prihvatljiv način.

Uredila: Sanja Paić

Izvor: hrv.psychic-parapsychologist.com

Foto: Unsplash / Lulia Mihailov


216 views0 comments
bottom of page