*
top of page

Promocija prometne kulture na Lokomotivin način

Updated: Aug 29, 2019

Kao dugogodišnji član NK Lokomotive, danas sam osvojio jedan trofej. Nije riječ ni o kakvom peharu već o plavo-bijelom, prugastom dresu. To me motiviralo na povezivanje nogometa s kulturom i sigurnošću u prometu. Iako je možda teško pronaći neku poveznicu, ja sam ih našao tri.


Prva se odnosi na sam nogometni klub Lokomotiva i njegovu povijest. Naime, NK Lokomotiva je osnovan 1914. godine u Zagrebu pod imenom Željezničarski športski klub Victoria. Od 1919. godine zvao se Športski klub Željezničar, a zatim Hrvatski željezničarski športski klub HŽŠK. Od 1945. godine ime kluba je Lokomotiva. Cjelokupno sportsko društvo, a ne samo nogometni klub Lokomotiva, uvijek je bilo vezano uz željeznička poduzeća. Danas to više nije tako, ali NK Lokomotiva se može pohvaliti da je respektabilan i financijski stabilan klub koji već desetak godina igra u prvoj ligi. Podrška NK Lokomotive u promociji kulture i sigurnosti u prometu sigurno bi bila velika. Osim ovog velikog kluba, uvjeren sam kako u Hrvatskoj postoji još niz klubova koje su osnovali željezničari.


Druga poveznica su sami sportaši koje krasi disciplina i dosljednost. Svaki sportaš, a osobito vrhunski sportaši, ne smiju se „švercati“ ako žele biti uspješni i dobri u svojim sportovima. Kad je riječ o švercanju nisam mislio samo na treninge i utakmice, već i na školu i ocjene te odgoj i ponašanje u društvu. Bilo bi zanimljivo vidjeti kakvi su mladi sportaši u prometu. Pretrčavaju li cestu gdje ne bi smjeli i prelaze li prugu na „divljim“ prijelazima!? Može li se kroz sportske klubove poticati razvoj kulture i sigurnosti u prometu!? Može, uvjeren sam u to.


I treća poveznica nogometa i prometa odnosi se na stadione i igrališta u blizini željezničke pruge. U blizini pruge nalaze se stadioni NK Zagreba, NK Varaždina i NK Dinama, ali i nekih manje poznatih klubova poput NK Podsused, NK Ponikve, NK Vrapče, NK Kustošija. Na manje od deset kilometara niz je takvih sportskih sadržaja. Koliko mladih sportaša danas dolazi vlakom na svoje prvenstvene utakmice!?


Možda su ove poveznice slabe i nisu vrijedne istraživanja, ali kako znati ako se ne pokuša.

https://www.facebook.com/NKLokomotivaZagreb


Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Internet25 views0 comments
bottom of page