*
top of page

Prometna nezgoda ili korona

Liječnik Zavoda za hitnu medicinu u Osijeku Dragan Maloševac na svojoj je Facebook stranici ostavio genijalan komentar u kojem je pojasnio statistiku vezanu uz smrtnost koronavirusa, a koja se često krivo interpretira, pa čak i ismijava na društvenim mrežama."Dakle, isprovociran zločestim, nekritičnim i priglupim komentarima i površnim tvrdnjama izvučenima iz konteksta pokušat ću slikovito pojasniti statistiku vezanu uz UZROK smrti.


N.N. ima 80 godina, hipertenzivnu kardiomiopatiju s ejekcijskom frakcijom LV od nekih 30%, KOPB uzrokovan dugogodišnjim pušenjem tri kutije cigareta na dan, šećernu bolest i inoperabilni karcinom debelog crijeva.


Kad naš N.N. (80) sjedne u auto pa tijekom vožnje u oštrom lijevom zavoju prijeđe na suprotnu stranu ceste i satre ga turski šleper onda je N.N. (80) poginuo u prometnoj nezgodi. Ulazi u statistiku prometnih nezgoda sa smrtnim ishodom.

Uzrok smrti nisu ni slabo srce ni rasturena pluća i krvne žile ni onkološka bolest već PROMETNA NEZGODA.


Kad naš N.N. (80) zbog dokazane COVID-19 infekcije krene zbog povišene temperature i kašlja svom liječniku pa tijekom vožnje u oštrom lijevom zavoju prijeđe na suprotnu stranu ceste i satre ga turski šleper onda je N.N. (80) poginuo u prometnoj nezgodi. Nije preminuo od COVID-19 infekcije. Uzrok smrti je PROMETNA NEZGODA.


Kad taj isti N.N. (80) kao dugogodišnji padobranac sazna da je pozitivan na SARS-CoV-2 i poželi izvesti još jedan skok padobranom pa mu se tijekom tog skoka ne otvori padobran onda njegova smrt ulazi u statistiku padobranskog saveza i vodi se kao nesretan događaj prilikom skoka s padobranom. Uzrok smrti nisu ni prometna nezgoda ni onkološka bolest ni COVID-19 infekcija. Jer, kao što ga nije satro turski šleper nije ga ubila ni COVID-19 infekcija. Ubio ga je beton na koji je pao sa 800 metara visine.


I za kraj.


Kad naš N.N. (80) preživi vožnju do svog liječnika i spomenuti skok padobranom pa zbog COVID-19 infekcije zbog pogoršanja općeg stanja završi u JIL-u na respiratoru te nakon par dana, nažalost, umre onda on ulazi u statistiku umrlih od COVID-19 infekcije.


Nije umro od kardiomiopatije, KOPB-a, karcinoma debelog crijeva i/ili šećerne bolesti kao što nije umro ni od skoka iz aviona s neotvorenim padobranom ili sudara sa turskim šleperom.

Uzrok smrti je COVID-19 INFEKCIJA.


To je mnogima itekako jasno.

Nekima baš i nije.


Koliko bi naš N.N. (80) još poživio i kada bi i za koliko sati, dana, mjeseci ili godina umro da nije negdje pokupio SARS-CoV-2 nebitno je i za statistiku, ali i za zdrav razum".Izvor: slobodnadalmacija.hr Autor: Dragan Maloševac

32 views5 comments
bottom of page