*
top of page

Prometna kultura je mačji kašalj

Prije desetak godina su smanjeni autorski honorari za radove u čaopisu "Željeznice 21". Od nadležnih osoba u HŽ Holdingu sam saznao razlog, mora se štedjeti i nema financijskih sredstava za to. Postavio sam pitanje: Kako to da ima financijskih sredstava za pokrivanje troškova željezničkih nesreća uzrokovanih nestručnim radom željezničara? No na to pitanje nisam dobio odgovor. Činjenica je kako obično kad su poduzeća u krizi onda se prvo režu sredstava za nadogradnju sustavu. Tako stradaju obrazovanje, stručna i znanstvena istraživanja, kultura i slično. Nažalost, zbog toga u bliskoj budućnosti poduzeće još više potone. Priča o mački možda se može povezati s ovom temom.


Mačka

Bila jedna mačka koja je gorjela od ljubavi prema nekom mladiću. Bila je zaljubljena te je molila čarobnicu da je pretvori u ljepoticu koja bi ga mogla osvojiti.

Čarobnica pristane i mačka dobi lik žene. Ona upozna mladića i ubrzo započnu priprave za ženidbu.

Došao je dan svadbe; slavilo se uz pjesmu i ples. Svjetla su obasjavala uzvanike za stolovima punim biranih jela.

Sve je bilo u najboljem redu. U jednom trenutku, međutim, mlada ugleda mišića kako bježi iz dvorane. Istoga časa skoči i pojuri za njim.

Naše je društvo puno prijevara, navikli smo vjerovati propagandi. Običavamo reći „Baš mi je drago da te vidim! Nazovi koji put! Imaš prekrasnu haljinu!...“ To govorimo ljudima koje ne volimo, koje izbjegavamo i koji se odijevaju bez imalo ukusa.

Imamo maske za svaku priliku; masku za prijatelje, za poslodavce, za supruga ili suprugu, za susjeda, za Boga… Ali uvijek dođe trenutak koji okončava sve te komedije.


Mi u Institutu imamo jednu lijepu macu koja prede i to o kulturi, prometnoj kulturi. A što je to uopće kultura? Kultura je cjelokupno društveno naslijeđe neke grupe ljudi, naučeni obrazac mišljenja, osjećanja i djelovanja neke grupe, zajednice ili društva. Kultura je upravo takva, dovoljno umiljata i dovoljno svoja da živi svugdje. Maca safety.guru INSTITUTA vas poziva u centar promicanja prometne kulture kao kodeks ponašanja u prometu te stvaranja obrazaca mišljenja, osjećaja i djelovanja u zajednici i društvu. Usvajanje prometne kulture i prometnih pravila predstavlja preduvjet sigurnosti u prometnom sustavu! I zato prometna kultura nije važna samo našoj maci, već svima nama. Sa sljedećom pričom možda vas dodatno potaknemo.


Mačak

U obitelji je bio stari mačak koji je nakon večere izražavao svoje posebne potrebe. Nije uzimao hranu, nije izlazio niti išta poduzimao dok nije dobio ono do čega mu je bilo najviše stalo.

Kad bi svi posjedali, skočio bi nekome u krilo. Ako toga nije bilo, dosađivao bi se i nervozno čekao da svi posjedaju.

Kad bi dospio u nečije krilo, umiljavao bi se sve dok ga ne bi pogladili po

leđima. Tada bi mu proradili svi osjećaji: previjao bi se tražeći udoban smještaj, pružao šape, počinjao glasno presti i puhati. Sve ih je promatrao očima, pokazujući potpuno mačje povjerenje.

Djeca su govorila: „Atila želi presti.“

Otac je to ovako objasnio: „Nije on jedini u našoj obitelji koji osjeća tu potrebu. Osjećamo je i ja i vaša majka. Ta potreba nije posebno vezana ni za jednu dob. No osobito je vidljiva kod djece koja jedva čekaju da ih netko zagrli, uzme u naručje, povede za ruku, da ih se pokrije kad idu na počinak. Nema u tome ništa loše, jednostavno smo tako stvoreni.

Ima mnogo stvari koje bih poželio svoj djeci svijeta, no kada bih morao izabrati samo jednu, bilo bi to da se svakome djetetu, u bilo kojem dijelu svijeta, omogući da bar jednom dnevno prede kao mačak.

Mačkama i djeci treba omogućiti da predu.

I ti bi ponekad trebao presti… Što čekaš?Uredio: Dražen Kaužljar

Tekstovi: Bruno Ferrero

Foto: Unslash / Kiven Zhao

16 views0 comments
bottom of page