*
top of page

projekt zakOČI – Take a brake!

Djeca su najugroženija skupina u prometu, i kao pješaci i kao putnici u vozilima svojih roditelja. Zajedničkim angažmanom volonterki i prometnih stručnjaka nastao je projekt Take a brake! (zakOČI) koji provodi udruga Roditelji u akciji – Roda u partnerstvu s Carecross iz Švicarske, Sveučilištem Sjever, općinom Bale i gradovima Koprivnica i Zaprešić.Razgovarali smo sa doc. dr.sc. Predragom Brlekom pročelnikom Odsjeka logistike i mobilnosti Sveučilišnog centra Koprivnica Sveučilišta Sjever koji od strane Sveučilišta vodi projekt Zakoči.


Udruga Roda – Roditelji u akciji tijekom niza godina rada na programu “Sigurno u autosjedalici” s fokusom na djecu putnike dobivala je pitanja roditelja i o drugim aspektima sigurnosti djece u prometu.


Volonterke su radeći na terenu uvidjele izazove s kojima se suočavaju i roditelji i djeca te su u sklopu švicarsko-hrvatskog partnerstva zajedno sa švicarskim i hrvatskim partnerima odlučile pokrenuti projekt s fokusom na djecu pješake i bicikliste. Cilj ovog projekta je prenijeti sigurnu švicarsku praksu na hrvatske prometnice, znajući da je Švicarska jedna od najsigurnijih zemalja na Svijetu. Tako je nastao projekt zakOČI – Take a brake s nizom aktivnosti usmjerenih na lokalne zajednice, stručnjake, prosvjetne radnike, djecu u osnovnim školama i opću javnost.


U proteklih 18 mjeseci trajanja projekta napravljeno je mnogo. Održane su world caffe radionice u Koprivnici, Zaprešiću i općini Bale te su odabrane po tri lokacije kritične za sigurnost djece u svakom gradu/općini na kojima će se implementirati prometna rješenja vođena primjerima dobre prakse prometnih rješenja u Švicarskoj.


Razvijeni su inovativni alati za aktivnu edukaciju djece, osmišljena je video igra koja će na interaktivan i edukativan način pripremiti djecu na najčešće situacije u prometu. Osmišljena je i brošura koja će roditeljima i skrbnicima dati ideje i smjernice kako s djecom razgovarati o prometu, prometnim pravilima i prikladnim ponašanjima prilikom sudjelovanja u prometu.


U izradi je Radna bilježnica za djecu koja je zamišljena kao vodič za djecu u prometu s ciljem poticanja i osvještavanja djece kako se ponašati u prometu. Osnovna ideja radne bilježnice je promišljanje o već naučenom sadržaju kako bi djeca dobila i onu praktičnu dimenziju i mogla stečena znanja primjenjivati u novim situacijama u prometu.


Tu je i web stranica sa tekstovima gdje će zainteresirani moći naći mnoštvo informacija o sigurnosti djece u prometu te po završetku projekta planiramo provesti javnu kampanju zakOČI. Ponosni smo jer smo napravili zbilja mnogo.


Kada se očekuje predstavljanje kampanje zakOČI javnosti?


Trenutna situacija s pandemijom nas je malo usporila, tako da će se projekt produžiti koji mjesec duže od planiranog, ali s ponosom najavljujemo da predstavljanje javnosti kreće uskoro. Veselimo se što ćemo već u idućim mjesecima početi s informiranjem o svemu novome što smo pripremili za djecu i roditelje, o novim sigurnim prometnim rješenjima i dobrim praksama na kojima smo učili” zaključuje Brlek.

Više detalja o projektu možete pronaći na linku.


Primjer zaštitnog otoka za pješake, koji povećava sigurnost pri prelasku prometnice (Zurich, foto: P. Brlek)


Primjer smirenja prometa u stambenim ulicama – zona 30, jedan smjer za vozila, no bicikli mogu voziti u oba smjera (Zurich, foto: P. Brlek)


Edukacija vrtićke djece (Schwyz, foto: A. Klečina)


9 views0 comments
bottom of page