*
top of page

Primjena modela „Pet alata“ za rješavanje problema nagomilanih u željezničkim poduzećima

Updated: Aug 17, 2023

Zadnjih desetak godina na konferencijama o sigurnosti u prometu primjetan je veliki broj stručnjaka iz područja društvenih znanosti kao što su psiholozi, pedagozi i drugi. To ne čudi jer, iako su tehnička i tehnološka rješenja dovedena do najviših razina izvrsnosti i pouzdanosti u radu, postotak prometnih nesreća je i dalje vrlo visok. Kako uopće zainteresirati prometne organizacije na značaj neophodnog uključivanja stručnjaka iz područja društvenih znanosti, a za unaprjeđenje sigurnosti prometa? Jedan od odgovora možemo pronaći u eksperimentalnom radu: „Alati“ dvojice autora Phil Stutza i Barry Michelsa, te primjenom modela „Pet alata“ za rješavanje problema nagomilanih u željezničkim poduzećima. A tih pet alata zanimljivih su naziva: Obrtanje želje, Aktivna ljubav, Unutarnji autoritet, Tok zahvalnosti i Rizik.


Aktivna ljubav i vlakovi? Hm.. Zanimljivo, zar ne? Govori li se u radu o zaljubljivanju u vlakovima ili nečemu drugome? Možda o načinu suočavanja s problemima pomoću nevidljivih sila poput ljubavi.


Alat Obrtanje želje koristi se kad treba učiniti nešto što se izbjegava i živi u zoni ugode. Obično se izbjegava učiniti ono što nam je najbolnije te se radije ostaje na istom mjestu. Primjenom alata omogućava se djelovanje pojedinca unatoč boli ili strahu koji blokira bilo kakav pokret. Prihvaćanje i suočavanje s nelagodom često nam pokrene vanjske sile i krenemo prema naprijed. Kako se suočiti s onim što ne ide dobro i što traži promjene? Izlazak iz zone ugode znači promjenu, a promjenom se mora upravljati. Rješenje: učinkovito upravljanje procesima sigurnosti i promjenama.


Alat Aktivna ljubav najbolje se koristi u slučajevima kad se pojedinac razljuti i ne može prestati misliti o tome već se želi osvetiti, pa ulazi u „labirint“ stavljajući svoj život na čekanje. Što više ulazi u takvo stanje sve je teže iz njega izaći, odnosno osoba se vrti u ponavljajućim mislima. Prihvaćanjem svega onakvim kakvim jest, rješavamo se osjećaja nepravde i dajemo si mogućnost djelovanja. Sukobi u poduzeću najčešće dolaze zbog loše komunikacije i zbog toga je nužno uspostaviti internu i vanjsku komunikaciju o sigurnosti.


Alat Unutarnji autoritet najbolje je koristiti kad se pojedincu teško izraziti ili kada se pojedinac blokira u komunikaciji s drugim osobama. Iskreno izražavanje, neopterećeno odobravanjem drugih, također omogućuje vanjska sila samoizražavanja. Nesigurnost djelovanja sustavno se rješava poboljšanjem pripravničkog staža i sustavnim razvojem željezničkih radnika cjeloživotnim obrazovanjem.


Alat Tok zahvalnosti primjenjuje se kad su misli ispunjene brigom, mržnjom pojedinca prema samome sebi ili nekim drugim oblikom negativnog razmišljanja pa se osoba nalazi u „crnom oblaku“. Život tada postaje borba za preživljavanje umjesto ispunjenosti zbog velikih mogućnosti. Zbog toga je potrebno pokrenuti se protiv zabrinutosti i negativnih misli. To se postiže učinkovitim planiranjem. Željeznički sustav nije sklon brzim promjenama. Dugoročni ciljevi, strategije razvitka prometnog sustava i srednjoročni ciljevi nacionalnog programa trebaju se pretočiti u razvojne poslovne planove željezničkih poduzeća. To bi kod radnika stvaralo osjećaj sigurnosti i zahvalnosti prema poduzeću.


Alat Rizik koristi se kad iz nekog razloga pojedinac odustaje od prethodno navedenih alata i aktivnosti zbog čega će napredak biti, ne samo zaustavljen već i uništen. Snaga volje jedina je sila koju moramo sami kreirati. Upravljanjem poslovnim i sigurnosnim rizicima izbjegava se prepuštanje stihiji, čaroliji ili samo nadi u neke više sile.


U svakom slučaju ako vam se alati Phil Stutza i Barry Michelsa sviđaju, zašto ih ne primijeniti i u nekim drugim situacijama i tako na jednostavan način psihologiju privući tradicionalnim poduzećima.
Autor: dr. sc. Dražen Kaužljar

Izvor: Željeznice 21

Foto: rawpixel-unsplash72 views0 comments
bottom of page