*
top of page

Priča o Hendrixu

Updated: Jul 6

* Ovdje si! Znači da si naišao na Hendrix motivacijsku karticu i znatiželja te dovela na našu stranicu. Ovdje možeš pročitati sve na temu Hendrix mosta - info, povijest, zanimljivost, ali i problem i opasnosti rizičnog ponašanja. Ovo je tema o kojoj želimo promišljati i pisati i koju ćemo sustavno nadograđivati pa se i ti možeš uključiti u stvaranju iste.

Imaš karticu u ruci? Koji citat piše? Možeš li ga upotrijebiti kao pozitivnog motivatora u tvojem svakodnevnom danu? Koja je tvoja poveznica? Želiš li nam poslati i selfie s karticom? Ili neke nove prijedloge komunikacije prema mladima? Imaš ideju koju želiš podijeliti sa nama? Piši nam na institute.safety.guru@gmail.com


Na spomen imena Hendrix, prva asocijacija je da govorimo o poznatom gitaristu Jimiju Hendrixu. Ova priča ima poveznicu s glazbenim genijem. Prije nego što ispričamo priču, želimo se zahvaliti tvrtki Skira koja nas je podržala sa uvodnim videom. (https://www.youtube.com/watch?v=TkAtvnXGKM8)


Kada govorimo o mostovima, govorimo o građevinama koje spajaju obale i ljude. Imaju primarno političku i društvenu funkciju, ali i estetsku vrijednost. Neki se ističu ljepotom, neke veličinom, a neki zanimljivim pričama.

Željeznički mostovi najviše privlače ljude svojom ljepotom i dostupnošću.Tehnički podaci


Službeni naziv mosta je Novi željeznički most. Stari jednokolosiječni most sagrađen je 1862. godine i nalazio se nekoliko metara uzvodno od sadašnjeg. Bio je to prvi željeznički most preko Save. U to vrijeme željeznički most je bio najveća i najsloženija građevina u Hrvatskoj. Novi, dvokolosiječni most sagrađen je krajem 1939. godine.

Danas postoji 8 mostova na glavnom toku rijeke, a na području grada. Željeznički most je u sredini, blizu svih važnijih prometnica i u stambenoj zoni. U blizini je javnog prijevoza, sportskih i noćnih klubova. Nalazi se na mjestu punom ljudi i danju i noću.

Tip mosta je lučni most s poznatom Langerovom gredom. Materijal je čelik s kopčama. Ukupna dužina je 306 m, širina 9 m, najveći raspon 135 m. Frekvencija prometa je prosječno 100 vlakova dnevno. Boja je zelena.


Ime


Službeni naziv mosta je Novi željeznički most. Jer je gotovo na mjestu staro mosta koji je bio tek nekoliko metara uzvodno. Nitko ne koristi to ime. Čak sam i sigurna da ga malo tko uopće i zna. Obično ga zovu željeznički most, zeleni most zbog svoje boje ili Hendrixov most po poznatom grafitu. Za vrijeme Univerzijade 1987. neki je tip koji je visio s mosta prvi put napisao ime svog omiljenog gitariste.

Nije ni slutio da će njegov grafit obilježiti most za sva vremena. Lokalnoj samoupravi i Hrvatskim željeznicama nije se svidio grafit jer je predstavljao "devastaciju" i odlučili su ga maknuti. Prelakirati zelenom bojom. Nakon nekoliko dana na istom mjestu pojavio se novi grafit Hendrix. Lokalna vlas nije htjela ignorirati problem i opet su naziv prefarbali.

Nakon nekoliko dana, pogađate, grafit je opet bio na istom mjestu. Stoga lokalna vlast kreće u borbu s grafiterom i lokalnom zajednicom. Čak su unajmili zaštitara da čuva most od ljudi, ali ne i da čuva ljude od mosta.

Stalno ispisivanje grafita na mostu dovelo je do toga da je naziv prepoznat od lokalnog stanovništva. Već 26 godina traje inicijativa lokalne zajednice da se most preimenuje u Hendrix.

Taj sukob između lokalne samouprave i zajednice doveo je do velikog broja hodanja i penjanja na most, odnosno do rizičnog ponašanja na mostu.


Problem


Osim svojom ljepotom, Hendrixov most privlači i rizično ponašanje. Broj klasičnih željezničkih nesreća je mali, ali je most poznat po samoubojstvima i izazovima mladih. Godišnje se bilježi 10tak penjanja ili hodanja po mostu, pojedinaca ili grupe.Pristup je jednostavan. Ograde nema. Put postoji. Dovoljno je nekoliko koraka da stignete na stazu blizu mosta. Još korak dva i naći ćete se na mostu. Postoji znak upozorenja i zabrane, ali je uništen.


Željeznički mostovi su nalik svim drugim mostovima, ali kriju i opasne trenutke:

- nema mjesta / staze za pješake

- vlak je širi od same pruge

- postoji struja i velika je opasnost od strujnog udara

- most ima kopče i nije stabilan za hodanje

- kada vlak dođe do mosta, stvara vibracije i velika je opasnost od pada sa vrha mosta.


Godine 2018. dogodila se nesreća sa smrtnim ishodom i kraj ograde se može vidjeti lampaš. :-(Mlad, ali ne toliko pametan


Ovaj kratki dio videa prikazuje jedan od najgorih primjera rizičnog ponašanja na mostu, a može se pronaći na youtube-u:

https://www.youtube.com/watch?v=tjKTJhOgmBIRizično ponašanje nije problem samo za ljude koji vole izazove. Navodimo svjedočenje strojovođe koji je susreo skupinu djece koja su šetala mostom. Za njega je to bila stresna situacija. U posljednjoj sekundi zaustavio je vlak.

Dolaskom vlaka br. 961 ispred mosta strojovođa je primijetio skupinu djece koja su hodala mostom, zbog čega je odmah počeo kočiti. Nakon što se vlak zaustavio, grupa djece se udaljila s mosta. Strojovođa je, nakon što se uvjerio da je pruga prohodna, nastavio vožnju.

Mladić sa slike danas može slaviti drugi rođendan, a meni je uzeo dvije godine života – rekao je strojovođa. (13. studenog 2020.)


Nema podataka


Ne postoje javne statistike izvanrednih događaja ili samoubojstava na mostu od strane lokalne uprave, željeznice ili ministarstva unutarnjih poslova. Postoje samo objave u medijima i komunikacija lokalne zajednice na društvenim mrežama koja ukazuje na rizično ponašanje i stradavanje na mostu.

Kada u tražilici Google upišemo Hendrixov most - dobijemo puno različitih tema postova – od pojašnjenja veze između mosta i hendrix imena, inicijative za preimenovanje imena mosta, postovi o penjanju, hodanju, rizicima, tik tok izazovima, nesrećama, smrtnim slučajevima, pokušaju samoubojstva, hendrix polumaratonu...

Postoji i stranica koja je "podrška" penjačima i daje im upute kako i gdje najbrže stići do vrha te koju opremu (obuću) koristiti.

Pronašli smo i anđele sigurnosti (stanovnike) koji zovu policiju pri svakom penjanju ili hodanju. Zamislite da sigurnost na mostu ovisi o empatiji nekog susjeda na balkonu ili žene u dućanu kod mosta.Zgrada s posebnom aurom


Hendrix most je građevina s posebnom aurom. Privlači gotovo sve:

- Dio je turističke ture

- Opjevana je u pjesmi poznate grupe Vatra, u stihu "na vrhu Hendrixova mosta..."

- Grafiteri su po gradu ispisali razne varijacije grafita Hendrixovog mosta

- Slikano je više od milijun puta, čak do točke opasnosti za samog fotografa

- Ispod mosta kipar je izradio kamenu skulpturu naziva Vodan

- Mladi umjetnik kreirao je Hendrix nakit

- Poznati brendovi napravili su mnoge reklame (1,2,3)

- Nalazi se na etiketi 2 domaća craft piva (1,2)Na vrhu mosta zatekli smo rizično ponašanje. Pruga bi trebala biti samo za željeznički promet, ali nije. Uvijek se nađe neki znatiželjni egzibicionist željan izazova. Ispod mosta je mnogo aktivnosti na otvorenom, sportskih i kulturnih događanja. Najpoznatiji su Green River Festival i Hendrixov polumaraton.To je ključni dio gdje i kako je moguće spojiti atraktivnost i posebnosti Hendrix mosta s poboljšanjem sigurnosti prometa i smanjenjem rizičnog ponašanja.

Pristup Vision zero prepoznaje pogreške u ljudskom ponašanju i traži učinkovita sigurnosna rješenja. Mi u safety guru institutu također prepoznajemo rizično ponašanje na Hendrixovom mostu te smo odlučili djelovati prije nego se nove nesreće dogode.Neka od SGI rješenja vezana su za aktivnosti ispod mosta

- Info ploče s qR kodom s pravilima ponašanja i upozorenjem o opasnostima rizičnog ponašanja

- Obrazovanje

- Novi edukativni i promidžbeni materijal za sve stanovnike, posebno za mlade

- Suradnja s grafiterima, stvaranje novog prostora za grafite na zidovima ispod mostova

- Bojanjem kopči mosta može se mostu vratiti stari sjaj

- Motivacijske kartice / fokus na njegovanje zdravih aktivnosti

- Kroz sport i korake koji čine razliku u prometnoj i željezničkoj sigurnosti


Ove godine smo održali predavanja o Hendrix mostu na 3 sveučilišta (1,2 i 3). Studentima smo podijelili edukativne letke i motivacijske kartice s nekim od najboljih citata Jimija Hendrixa. Bit kartice je da kada se suočimo s izazovom ili negativnošću, pročitamo citat koji nas pozitivno motivira, prebacuje fokus na ono bitno i pomaže nam u rješavanju problema ili izazova.

Karticu možete držati u torbi, novčaniku, pokloniti prijatelju ili kao bookmark...
Sudjelovali smo i na Hendrix polumaratonu s našom maskotom hobotnicom sa stavom i koracima koji čine razliku!

Glazbenu podlogu za promotivna videa napravio je naš prijatelj i član SGI Mario Dautović. Hvala Mario!Na kraju, imam jedno pitanje za vas. Trči li netko od vas utrke? Koje udaljenosti trčite? Pridružite nam se sljedeće godine u utrci i stvaranju zdravih i sigurnih koraka ispod Hendrixovog mosta.Trespad


Ove smo godine priču o Hendrixu predstavili na događaju TRESPAD (Divlji prijelazi & Prevencija samoubojstava), u sklopu ILCAD konferencije 2023. u Varšavi.
Autor & Foto: SGI

Sponzori: Rail Cargo Logistics, Atletski klub Sljeme, Skira.

99 views0 comments
bottom of page