*
top of page

Poznaješ li koga s Koronom?

Možemo se pohvaliti i konstatirati da je Korona u Hrvatskoj u izlaznoj fazi te je mali broj oboljelih i umrlih.

Pogledamo li oko sebe, u prometu, parku ili dućanu, život se vratio u normalu. I sve je više onih kojima se Korona čini kao jedan ružan san ili manipulacija ljudima iz “viših razloga”.

Kao i većinu drugih, jedan dan me prijatelj upitao: „Poznaješ li uopće koga s Koronom?“.

Brzo smo zaključili kako nikoga ne poznajemo i zamislio sam se.

Tjedan dana nakon toga, nažalost, mogu reći kako dobro poznajem troje prijatelja sa svojim obiteljima koji su oboljeli od Korone. Prvi prijatelj je radio u austrijskom skijalištu i obolio je. Vratio se u Hrvatsku i otišao u karantenu. Za vrijeme karantene zarazila se i njegova supruga. Oboje su preležali bolest bez težih bolova i posljedica i sad se dobro osjećaju. Drugi prijatelj je jedan mladić iz Zagreba koji se razbolio za vrijeme potresa i blizine starije osobe s kojom se susreo izvan zgrade i čekanja kako bi prestalo tresti. Uz njega se razboljela i njegova majka. Također su relativno dobro sve preboljeli. Treća osoba je prijateljica koja živi u Švicarskoj i koja se razboljela na poslu. Kod nje su stvari nešto drugačije i upozoravajuće. Uz nju se razbolio i njen suprug koji nije imao nekih težih bolova i relativno je lako prebolio Koronu. Ono što je važno za prijateljicu su činjenice kako je u 40-tim godinama, sportskoj formi i bez nekih kroničnih bolesti. Nju bolest nije prošla lako. Prva dva tjedna je bila sama u karanteni. Prvo je osjetila grebanje u grlu. Zatim je počeo kašalj, temperatura, bol u cijelom tijelu, bol u plućima, glavobolja, povraćanje i proljev... Naravno, apetita u to vrijeme nije bilo. Kad se malo oporavila, zadržao se još kašalj, glavobolja i bolovi u plućima. Nakon mjesec dana nakon izlječenja od Korone, osjeća se bolje, ali tu su još smetnje s disanjem i izbjegava kontakt kako ne bi nekoga zarazila.

Ova priča ima sretan kraj za sva tri moja prijatelja. Ali je i upozorenje kako bi se pripremili za buduća vremena. Vratit ćemo se svojim poslovima, počet ćemo se susretati sa susjedima i prijateljima, ali moramo ostati oprezni jer Korona nije virus s kojim se treba šaliti.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Unsplash / Helena Lopes

20 views0 comments
bottom of page