*
top of page

Poljubac života

Rocco Morabito, američki fotograf, 1967. godine je snimio jednu od svojih najpoznatijih fotografija, koja je u povijesti ostala pod imenom: “Poljubac života“.

Godinu dana kasnije, za nju je dobio Pulitzerovu nagradu - najprestižniju nagradu među novinarima i fotoreporterima.Na dan kad je slika snimljena, električari Randall Champion i Jay Thompson izvršili su planirane radove na zamjeni žica visokog napona kada je Randall slučajno dotaknuo jednu od njih. Jačina od 4000 volti trenutno je prošla kroz njegovo tijelo i srce, i ne mogavši ​​izdržati takvo opterećenje, srce se zaustavilo!

Randallovo beživotno tijelo visilo je na sigurnosnim pojasevima, ali njegov partner nije izgubio glavu i shvativši da mu je svaka sekunda vazna, započeo je umjetno disanje, usta na usta!


Kad se u Randalla pojavio slab puls, Jay ga je otkopčao i, bacivši ga na rame, spustio na zemlju. Kad su spasioci stigli, Randall Champion se ponovno osvijestio. Nakon nekog vremena, potpuno se oporavio i opet krenuo prema svome poslu...


Mlade osobe i adolescenti često imaju potrebu dokazivati se i izazivati hrabrost suočavajući se s rizičnim situacijama. Zbog nedovoljnog educiranja, različiti prometni podsustavi su, nažalost, područja njihovih dokazivanja.

Možda fotograf Rocco Morabito upravo svojom najpoznatijom fotografijom potakne sve nas na razmišljanje. Ako se stručnjacima poput ovih električara može dogoditi nesreća zbog udara visokog napona može se dogoditi svima. Zbog toga mladi ne posustajte u učenju i savladavanju gradiva, već baš naprotiv, učite i osposobljavajte se kako bi bili hrabri sa znanjem kad treba pomoći prvoj osobi do sebe u teškoj situaciji. Tako se postaje herojima.


Uredili: Dražen Kaužljar i Sanja Paić

Foto: Internet

87 views0 comments
bottom of page