*
top of page

Pokošeno s ljubavlju…

U dane kada je sve ružno i negativno, tu i tamo se pojavi neka lijepa stvar. Ovaj put je za to zaslužna Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, koja je sa svojim učenicima i profesorima sudjelovala u projektu s Nikolom Fallerom. Riječ je o umjetničkom košenju trave.Na Facebook stranici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) Osijek nedavno su osvanule fotografije umjetnički pokošene trave. Ogromne crteže na travnjacima škole je uređivao Nikola Faller, magistar kiparstva. Više o samom projektu rekla je Ina Marić, ravnateljica škole.


Nositelj Projekta je magistar kiparstva Nikola Faller koji je nekada bio profesor stručnih predmeta u našoj školi. Nakon što je otišao iz Škole osnovao je udrugu SLAMA i kao njezin umjetnički voditelj bavi se raznim aktivnostima kreativnog oblikovanja elemenata iz prirode (slama, trava, lišće, snijeg, led…). Pri tome voli surađivati s našim mladim kreativcima na obostrano zadovoljstvo, objasnila nam je Marić.

Kreativnost bi trebalo poticati kod mladih ljudi, a pogotovo kod onih koji su upisali ŠPUD. Ovakav način pristupa je sasvim sigurno nešto što se ne viđa svaki dan, a učenici su, naravno, oduševljeni. Upravo zato se suradnja s Fallerom nastavlja.


Više puta smo surađivali u raznim kreativnim aktivnostima s Nikolom tj. on s nama angažirajući naše učenike i profesore koji uvijek aktivno sudjeluju u tim aktivnostima. Ovo je drugi puta da smo sudjelovali u projektu Košenja trave u kojem naši učenici pod mentorstvom svojih profesora izrade skice za ornamente koji će biti izrađene uz pomoć školske kosilice na velikom travnjaku u dvorištu Škole. Svakako ćemo u budućnosti nastaviti suradnju s Nikolom i udrugom SLAMA jer naši učenici sjajno reagiraju na takve aktivnosti i vrlo zainteresirano sudjeluju u njima, potvrdila nam je Marić.


Osim umjetničkog košenja trave, u pripremi su i ostali projekti koji se bave oblikovanjem elemenata iz prirode. Ravnateljica Marić nam je rekla koji su sljedeći planirani projekti.


Najvjerojatnije će sljedeće biti izrada skulptura od slame u ljeto, zatim oblikovanje raznih formi od opalog lišća u jesen, izrada skulptura od snijega i leda ukoliko zima to omogući pa opet košenje trave u proljeće, najavila je Marić.Izvor: srednja.hr

33 views0 comments
bottom of page