*
top of page

Poštari

Updated: Dec 1, 2020

Nekada su na selu najcjenjeniji među građanima bili učitelji, doktori i šef kolodvora. Jasno je i zašto. Državna služba je državna služba. Uloga joj je podrška svojem stanovništvu. Nekako, nepravedno su uvijek bili zapostavljeni poštari.Istraživanje Udruge 50+ pokazalo je kako starije osobe i umirovljenici imaju veliko povjerenje u poštare te kako bi voljeli kad bi s njima mogli dogovoriti pojedine usluge koje sami ne mogu obavljati. Na primjer otići u drugi grad u ljekarnu podići lijek. Ta inicijativa izvrstan je primjer društvene odgovornosti i poštovanja prema poštarskoj djelatnosti.


Stvarnost je ipak nešto drugačija. Trenutno Pošta nudi niz različitih usluga izvan poštarske djelatnosti, u poštanskim uredima i na terenu. Sve to podiže razinu opterećenosti poštara. To se najbolje vidi po broju obavijesti u poštanskim sandučićima. U žurbi ne sačekaju da im se netko javi i preuzme pošiljku.


S prometnog aspekta otvara se pitanje kolika je granica podizanja efikasnosti poštara, a da se pri tome ne ugrožavaju njihovi životi i zdravlje.

Prema dostupnim izvorima u Pošti radi približno 9500 radnika, a od toga je skoro 1/3 poštara. U Republici Hrvatskoj se nalazi više od 1000 poštanskih ureda iz kojih poštari raznose pošiljke s više od 1000 cestovnih vozila, 2200 motocikala, 200 bicikala i 200 električnih bicikala. Godišnje naprava više od 45 milijuna kilometara.

S aspekata zaštite na radu prosječno se godišnje ozlijedi 2% radnika u Pošti. Kad su u pitanju ozlijede poštara u cestovnom prometu je u 2018. godini bilo 1% ozljeđenih i bez smrtno stradalih osoba. U naredne dvije godine brojka je prešla 2% i skoro dostigla 2,5 % ozljeda na radu. Na žalost 2020. godina ostat će upamćena pa stravičnoj nesreći u kojoj je smrtno stradao 26-godišnji poštar iz Nove Gradiške.


Kao strastveni trkač, virtualnu utrku Zagrebački noćni cener trčao sam u žutoj majici Pošte kako bih dao poštovanje svim poštarima, a posebno izrazio suosjećanje obitelji stradalog mladog poštara.


Iz ove tragedije trebalo bi trebalo naučiti dvije stvari i aktivno djelovati:

1. Zaštita na radu unutar Pošte mora tražiti učinkovita rješenja za negativne trendove kad je u pitanju sigurnost poštara u cestovnom prometu

2. Sudionici cestovnog prometa bi morali dodatnu pozornost posvetiti “ljudima u žutom” koji pokušavaju u roku dostavljajući pošiljke.


Veseli li i vas trenutak kad vam stigne neki paket koji ste naručili? Ili vam je draže vidjeti plavu omotnicu?


Uskoro dolazi i vrijeme darivanja. Bliže se blagdani Sveti Nikola, Božić i Nova godina. Puno će poklona stizati iz inozemstva. Kad budemo otvarali poklone, sjetimo se poštara koje naši umirovljenici jako vole.

Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Pixell / Duško Marušić

230 views0 comments
bottom of page