*
top of page

Plava boja Zagreba


...Zastave plave viju se u zraku u čast Dinamu, u slavu prvaku, plavi, plavi, plavi, plavi...


Iako nam brojne pjesme i stihovi govore o bijelom Zagrebu, identitet Zagreba već stotinjak godina odlikuje upravo plava boja. Plavim tramvajima Zagrepčani odlaze na plac ili posao, plave su boje dresovi kluba za koji navijaju, plave su odore zagrebačkih mažoretkinja i plava je boja postala stvarnim simbolom grada.Priča o plavom Zagrebu seže u 1896. godinu kada je ustanovljeno novo likovno rješenje gradskih insignija. Potreba za tim nastala je nakon što su se 1850. godine dotadašnje samostalne općine Gradec, Kaptol, Nova Ves i Vlaška ulica ujedinile u jedinstveni slobodni i kraljevski grad Zagreb. Do kraja 19. stoljeća bila je ustaljena crvena boja pozadine grba Gradeca na kojem se zasniva zagrebački grb, što je vidljivo i danas na krovu crkve Sv. Marka.

Odlukom bana Khuena Hedervaryja iz 1896. godine dotadašanja crvena boja zamijenjena je modrom bojom zastave i štita grba te glasi:

Štit modre boje u kojem se vidi na zelenom brijegu srebrni grad s tri kule, praćen desno od rastućeg srebrnog mjeseca, lijevo od šesterokrake zlatne zvijezde. Iznad štita je zlatna kruna.


Iako ne postoji službeno objašnjenje simbolike grba, uvriježilo se mišljenje da zeleni brijeg predstavlja brdo Gradec, srebrni grad naselje Gradec, otvorena vrata na utvrđenom gradu predstavljaju gostoljubivost Zagrepčana te modra boja štita predstavlja kršćanski koloristički motiv uzašašća Djevice Marije (Heimer; 2006).


Novo znakovlje ustanovljeno je na skupštini grada 1902. godine te izvedeno za krunjenja Karla Franje Josipa I. 1916. godine u Budimpešti. Otada je službena boja grada Zagreba plava.


Autor: Marija Živković / emz.hr

Foto: Internet

227 views0 comments
bottom of page