*
top of page

Plaža na asfaltu? Da, u Beču je i to moguće!

Updated: Aug 14, 2020

U samo nekoliko dana, frekventno križanje bečkog Gürtela sa sedam traka između 15. i 7. bečkog okruga – točnije, između ulica Felberstraße & Stollgasse u neposrednoj blizini Zapadnog kolodvora, pretvoreno je u urbanu zelenu oazu ”Gürtelfrische Wests bazenom i pozornicom na kojoj će se od 8.-30. kolovoza odvijati bogat kulturno-zabavni program.Osim što će brojnim građanima svih životnih dobi omogućiti osvježenje u sve toplijem austrijskom glavnom gradu, ova privremena zelena oaza poslužit će i za provođenje ispitivanja novih rješenja za alternativno oblikovanje urbanog prostora i zajednički je projekt bečke gradske uprave te njena dva gradska okruga koji se provodi u suradnji s tvrtkom KÖR - Kunst im öffentlichen Raum Wien (Umjetnost u javnom prostoru Beča) i uz potporu bečke Agencije za mobilnost (Mobilitätsagentur Wien).


Grad Beč neprestano usavršava svoj javni prostor te ga podređuje stvarnim potrebama svojih građana. Stoga „Gürtelfrische WEST“ nudi  jedinstvenu i koherentnu strukturu zelenog prostora, bazena, travnjaka za sunčanje, prostora za programe plesa i vježbanja te gastronomsku ponudu. Također, ovdje je postavljena i drvena pozornica na kojoj će se do kraja kolovoza održati brojni koncerti, plesne predstave, radionice i još mnogo toga. Svi programi su u potpunosti besplatni.


Osnovna ideja hortikulturnog uređenja razvijena je u suradnji sa stručnjacima bečkog Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti (Universität für Bodenkultur Wien - BOKU) te povezuje središnje zelene površine preko uokvirene zone kolničkih traka. Ozelenjavanjem je postignuta značajna promjena u javnom prostoru, a zelenilo pomaže u suzbijanju kolovoških vrućina te nudi razne mogućnosti za opuštanje i provođenje slobodnog vremena.Središte ovog automobilima oduzetog prostora svakako je bazen duljine devet metara, širine četiri i maksimalne dubine 1,4 metra. Bazen je pod stalnim nadzorom i svakodnevno je otvoren od 10-20 sati, a građanima su na raspolaganju kabine za presvlačenje, tuševi i WC mobilne sanitarne kabine.


Drvena pozornica, koju su u postojećem zelenom pojasu dizajnirali arhitekti Heri & Salli, služi kao platforma za brojne najmjene: od javnih čitanja, preko radionica te programa plesa i vježbanja do održavanja malih koncerata i gostovanja DJ-eva. Tijekom dana, pozornica služi za opuštanje i sunčanje, kao i za održavanje piknika. Cijeli program dostupan je ovdje.


Oduševljenje ovim projektom crveno-zelene bečke gradske uprave ipak ne dijele svi građani austrijskog glavnog grada, a posebno opozicijske stranke. Naime, sporna je vrijednost projekta, a kritičari smatraju kako je iznos od 150.000 eura jednostavno previsok za period od svega tri tjedna njegovog trajanja (od 8-30. kolovoza, svakodnevno od 10-22 sata).


Također, navodi se kako zbog epidemioloških mjera u bazenu istovremeno može biti najviše šest osoba, a kritičari su posebno zabrinuti za normalno odvijanje prometa.


Navedeni iznos je uistinu visok, no ipak još uvijek desetak puta niži od prošlogodišnjeg debakla zagrebačkog „Ljeta na Savi“ – programa za komarce i tek pokojeg prolaznika. Bečki projekt će zasigurno imati dobru posjećenost, no najvažnije je što predstavlja još jedan doprinos odlučnoj borbi bečke gradske uprave protiv klimatskih promjena. Osim toga, upravo je optimiziranjem prijelaza na ovom križanju osigurana veća sigurnost pješaka i biciklista, kao i brži prijelaz preko ove frekventne bečke prometnice.


„Ovaj projekt nije usmjeren protiv vozača automobila, već predstavlja unapređenje kvalitete života naših građana“, rekao je Gerhard Zatlokal(SPÖ), predsjednik 15. bečkog okruga Rudolfsheim-Fünfhaus. Prema Zatlokalu, projekt će se ponoviti i sljedeće godine. „Naš cilj je da dobijemo prave travnjake i nove zelene površine za stanovništvo“, dodao je Zatlokal.


Istog je mišljenja i zamjenica predsjednika 7. okruga Neubau, Isabelle Uhl (Zeleni) koja tvrdi kako je građanima potreban kvalitetan javni prostor za opuštanje i druženje. Inače, kako bi se lokalno stanovništvo senzibiliziralo za korištenje javnog prostora, u sklopu projekta će se u prostoru autobusa nazvanog „Trebam prostor!“ („Ich brauche Platz!“) organizirati brojne radionice i savjetovanja za građane.


„Za nas je ovaj projekt vrlo važan i njime ispitujemo javno mnijenje te istražujemo potrebe lokalne zajednice za javnim prostorom i ideje za njegovo oblikovanje“, izjavila je za ORF Martina Taig, generalna direktorica tvrtke KÖR.


Osvježenje se u Beču može pronaći u baš svakom dijelu grada jer osim nastavka projekta „Coole Straßen“ austrijska metropola ima više od 1.000 javnih česmi s besplatnom pitkom vodom, 50 mobilnih česmi koje osim vode ispuštaju i finu vodenu maglicu, preko 1.000 parkova za uživanje u hladu pod drvećem, 75 stupova s funkcijom vodene maglice u parkovima te 100 takvih stupova na hidrantima, gumene cijevi iz kojih prska osvježavajuća maglica na užarenim gradskim trgovima, 94 igrališta s podnim fontanama te sedam vodenih igrališta za mališane.


Najzelenija prijestolnica svijeta odlučno nastavlja svoje projekte prilagodbe klimatskim promjenama jer njena odgovorna i učinkovita gradska uprava zna da je hlađenje moguće i bez klima uređaja!Izvor: ekovjesnik.hr


14 views0 comments
bottom of page