*
top of page

Pješačenje od samo 11 minuta dnevno moglo bi zaustaviti 10% ranih smrti, otkrili su istraživači

Brza šetnja od 11 minuta svaki dan mogla bi spriječiti jednu od 10 preuranjenih smrti diljem svijeta, pokazalo je najveće istraživanje te vrste dosad. Sedamdeset pet minuta aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno, polovina je količine koju preporučuje britanska Nacionalna zdravstvena služba (eng. National Health Service).

Brzo hodanje, ples, vožnja bicikla, igranje tenisa ili planinarenje mogu znatno smanjiti rizike od rane smrti, kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka (glave i vrata) te mijeloičnu leukemiju, otkrili su stručnjaci sa Sveučilišta Cambridge.


Globalno, jedan od 10 ranih smrtnih slučajeva mogao bi se izbjeći ako bi svi ispunili samo polovicu preporučenog tjednog cilja od 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta. Rezultati su objavljeni u britanskom časopisu za sportsku  medicinu (eng. British Journal of Sports Medicine).


Tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta definira se kao aktivnost koja ubrzava otkucaje srca i tjera ljude da dišu brže, ali ne toliko brzo da ne mogu govoriti.


“Ako ste netko tko smatra da je ideja o 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno pomalo zastrašujuća, onda bi naša otkrića trebala biti dobra vijest“, rekao je dr. Søren Brage, iz epidemiološke jedinice Vijeća za medicinska istraživanja (MRC) u Cambridgeu.

“Bolje je raditi neku tjelesnu aktivnost nego ništa. Ovo je također dobra početna pozicija – ako smatrate da je 75 minuta tjedno podnošljivo, možete ih pokušati postupno povećavati do pune preporučene količine.”


Istraživači su pregledali 196 stručnih članaka koji su obuhvaćali više od 30 milijuna sudionika iz 94 grupe velikih studijskih grupa ispitanika. Zatim su ispitali povezanost između razine tjelesne aktivnosti i rizika od srčanih bolesti, raka i rane smrti.


Sedamdeset pet minuta tjedno aktivnosti umjerenog intenziteta smanjilo je rizik od rane smrti za 23%, otkrili su. Također je bilo dovoljno za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti za 17% i raka za 7%.


“Znamo da je tjelesna aktivnost, poput hodanja ili vožnje bicikla, dobra za vas, pogotovo ako osjećate da vam ubrzava otkucaje srca”, rekao je profesor James Woodcock sa Sveučilišta Cambridge.

“Ali ono što smo otkrili je da postoje značajne prednosti za zdravlje srca i smanjenje rizika od raka, čak i ako možete izdržati samo 10 minuta svaki dan.”


Istraživači su izračunali da ako bi svi u studiji radili ono što je ekvivalentno umjerenoj aktivnosti od 150 minuta tjedno, otprilike jedan od šest (16%) ranih smrtnih slučajeva bio bi spriječen.

No čak i da su svi uspjeli odvojiti barem 75 minuta tjedno, otprilike jedna od 10 (10 %) ranih smrti bila bi spriječena, pokazalo je istraživanje.


Dr. Leandro Garcia, s Queen’s University Belfast, naglasio je kako umjerena aktivnost ne mora uključivati ono što ljudi obično smatraju tjelovježbom, poput sporta ili trčanja.

“Primjerice, pokušajte hodati ili voziti bicikl do svog posla ili škole/fakulteta umjesto da koristite automobil, ili se aktivno igrajte sa svojom djecom ili unucima”, rekao je.


“Obavljanje aktivnosti u kojima uživate i koje je lako uključiti u vašu tjednu rutinu, odličan je način da postanete aktivniji.”Izvor: The Guardian

Slika: Unsplash

7 views0 comments
bottom of page