*
top of page

Pimp my pump zagrebačke priče

Javne slavine ili pumpe za vodu pojavljuju se krajem 19. stoljeća, a postavljene su u četvrtima gdje kućanstva nisu imala priključke na gradski vodovod.

Iako se u Gradskom vodovodu pojavljuje naziv „Viktorija zdenci“, građani su ih vrlo brzo od milja nazvali Željezni Francek ili Željezni Martin, nazivom koji se održao do danas.

Ekipa okupljena oko umjetničkog kolektiva Pimp my pump bavila se njihovom likovnom obnovom te ih je prije gotovo jednog desetljeća oslikala, kako sami kažu, više od stotinu.


S godinama pomalo zaboravljen, projekt se revitalizira i nadograđuje na inicijativu Turističke zajednice grada Zagreba. Osim što su rute prilagođene epidemiološkim mjerama jer omogućuju individualne obilaske, projekt nosi i poruku održivosti.

Naime, mnoge pumpe još su u funkciji, a voda je iz njih pitka, stoga pozivamo sve namjernike, rekreativce i slučajne prolaznike da razvijaju svijest o održivosti te svoje boce pune svježom vodom iz pumpe i na taj način smanjuju utjecaj plastike na okoliš.


Franjo Šafranek najpoznatiji je ambasador špricera u cijeloj metropoli. I svaki put kad gledamo Franju Majetića u ulozi koja nam je svima obilježila živote, pola nacije živi samo za dio kad hrabro kaže: Čuj, ja ću se odmah vratiti, idem malo prek k Žnidaršiću!


Nacrtaj mi konja i dat ću ti 2 dinara! Tako je gospon Fulir nadilazio i najiskrenije kritičare. Majstor obrata i šlagvorta, najtanji brk Gornjeg grada, Relja Bašić zauvijek će ostati simbol majstorskih uleta i kavalirštine dvadesetog stoljeća.


Ivo Robić prvi je hrvatski pjevač svjetskoga glasa. Mister Morgen snimao je za Polydor, visio na Billboardovoj top ljestvici i proslavio Sinatru sa Strangers in the Night. I zato će ovaj posljednji ostati stranac sve dok Robić ne dobije svoje mjesto pod suncem zagrebačkih ulica kojima i danas odzvanjaju zvuci njegovih šlagera.


U ovaj neobičan dan, uzalud se pitaš nosi li tvoja prva ljubav još uvijek šal od svile. Kada bi Zagreb imao zvučni autogram, bio bi to zvuk jeke Haustora i šuškanja ljetnih haljina.


Sva prepucavanja na relaciji Zagreb - Split prestaju kad se spomene Dino Dvornik. Od Kineskog zida do zagrebačkog Vrapča, Kralj funka je svakoj ulici dao prepoznatljivi urbani đir a svakom prolazniku ubrzao bioritam.


Iako nema života od sjećanja, s veseljem se sjećamo prvih poljubaca. Mnogi od njih pali su na zagrebačkim ulicama i u parkovima. I zato jer smo stalno u svom filmu nek ova pumpa podsjeti na onaj dobri stari Film i legendarne stihove Jure Stublića.


Herman Bolle dao je Zagrebu šmek zbog kojega ga toliko volimo i danas. Ovaj graditeljski genije, zapravo bez ikakvog formalnog traga o obrazovanju, iza sebe je ostavio arkade, katedrale i muzeje radi kojih milijuni turista svake godine hrle u hrvatsku prijestolnicu. Zvuči tako zagrebački, zar ne?


August Šenoa autor je prvog modernog romana, Zlatarovo zlato, a zbog njegovog doprinosa hrvatskoj književnosti, to razdoblje naziva se Šenoino doba. Šenoa je umro u 43. godini kad je kao gradski senator po hladnoći skrbio za unesrećene u Velikom zagrebačkom potresu 1880. godine. Poznato?


Posveta najvećoj zagrebačkoj frajli!

Njene su priče istkane od niti dramatičnih ljubavnih zapleta protkanih autentičnim detaljima zagrebačke povijesti. Marija Jurić Zagorka, i nakon gotovo 150 godina od svog rođenja, s pravom ostaje pojam školovane, suvremene, neovisne žene.


Lijepe žene prolaze kroz grad a pumpa na uglu nikad neće ostati sama. Jer AZRA je ritam ovoga grada, ritam kojeg najbolje osjetite kada Zagreb izranja iz sna na filigranskim pločnicima.

Pronađite i posjetite i ostale pumpe: https://www.infozagreb.hr/pimp-my-pump
Uredila: Sanja Paić

Izvor: facebook.com/pimpmypumpcroatia/

10 views0 comments
bottom of page