*
top of page

Pazite čime se igrate na kolniku

Slovo zakona u Hrvatskoj romobil ne prepoznaje.

Zakonski je na kolniku zabranjeno igranje, vožnja dječjim biciklom, romobilom i koturaljkama, kao i sanjkanje, skijanje i slično te je za ovaj prekršaj predviđena novčana kazna u iznosu od 300 kuna.Osim što kaže da možete zaraditi kaznu jer se njime ''igrate'' na kolniku, a to ne smijete kao što se ne smijete ni sanjkati po cesti. Zima je, doduše, zasad još daleko, ali, nadajmo se, da regulacija ''dječjeg'' prometala koje može izazvati ozbiljne nesreće, više i nije. 


U Hrvatskoj se osobu koja koristi romobil smatra pješakom te se mora kretati isključivo pločnikom.

Za vožnju romobila nije potrebno imati vozačku dozvolu, kacigu, ni reflektirajući prsluk. Lagani, jednostavni za korištenje u gužvama, a u slučaju da neki dio puta treba proći pješice, mogu se sklopiti i ponijeti, jednostavni za 'parkiranje', relativno su jeftini - koštaju par tisuća kuna, mnogi ih smatraju i ekološki prihvatljivima.

Njihova brzina, međutim, nije nešto na što bi trebalo olako gledati. Kreću se od 20 do 40 km/h, ali ima i onih koji mogu ubrzati i do 70 km/h. S obzirom na to da ih se vozi, po pločnicima i da su gotovo bešumni predstavljaju dodatnu opasnost za pješake i bicikliste, građane u invalidskim kolicima, a osobito za slijepe i slabovidne osobe, kao i za same vozače.


Da postojeća zakonska regulativa nije na zadovoljavajući način regulirala ovu problematiku, svjesni su i u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) te su stava da ''svakako postoji potreba i plan urediti prometovanje električnih romobila na zadovoljavajući način, odnosno trebati će u budućim izmjenama Zakona preciznije definirati navedena vozila te način i pravila njihovog sudjelovanja u cestovnom prometu''.


U međuvremenu, nečujne električne jurilice ostaju u sivoj zoni nereguliranog prometa, a Marko Ševrović, predstojnik Zavoda za prometno planiranje Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, iznosi jasno mišljenje: ''e-romobile treba tretirati jednako kao i bicikliste. Problem je kod signaliziranja skretanja, ali i za to postoje neke ideje''.Postoji niz primjera dobre prakse u svijetu iz kojih bismo mogli nešto naučiti i primijeniti ih. Britanci su zabranili njihovo korištenje na javnim površinama, a Njemačka prepoznaje romobil kao vozilo.


Studija berlinskih gradskih vlasti pokazala je kako vozači romobila sudjeluju u šest puta više nesreća nego biciklisti. Zagrebačka Klinika za traumatologiju već je lani upozorila da bilježe sve veći broj ozlijeđenih vozača romobila, koji su premašili bicikliste. 


''S obzirom na to da većina europskih država polako počinje implementirati e-romobil kao prijevozno sredstvo, očekujemo da će ih i Hrvatska uskoro implementirati u svoje zakonske akte te ćemo nastojati u suradnji sa zakonodavcem pokušati donijeti zakon na obostrano zadovoljstvo'' kaže Goran Petković, predsjednik HUVER-a - Hrvatske udruge vozača električnih romobila.Uredila: Sanja Paić

Foto: Unsplash

Izvor: rtl.hr23 views0 comments
bottom of page