*
top of page

Parkirališta uz željeznička stajališta

Najnovije proširenje zona parkiranja u Zagrebu i na područje Vrapča, otvara jednu moju staru priču. To su parkirališta uz željeznička stajališta. Uz željezničko stajalište Vrapče postoji ZET-ov terminal za autobuse te dva parkirališna prostora. Jedan sa sjeverne strane pruge uz Ilicu i terminal ZET-a, a drugi parkirališni prostor s južne strane pruge prema Malešnici te je uz željezničku zgradu za prodaju karata.


Proširenje zona parkiranja na područje Vrapča obuhvatilo je parkirališni prostor sa sjeverne strane pruge uz terminal ZET-a. Zadnjih dana većina se putnika dok su čekali vlak zapitalo: „Što će biti s naplatom parkirališta s južne strane pruge?“.


Moja prva reakcija je bila kako smatram da s južne strane neće biti naplate jer je to parkiralište na području željezničke infrastrukture. Ali nisam bio siguran. Ispostavilo se da nema naplate s te strane pruge.


Novonastala situacija je otvorila i nove probleme. Putnici koji su navikli dolaziti automobilima do stajališta Vrapče sad su zakinuti za besplatni parkirališni prostor. Neki će možda odustati od vlaka, neki će potražiti parkirališta po sporednim ulicama, a neki će se premjestiti na južnu stranu pruge gdje nema naplate. Nešto od toga se već sad primjećuje. Parkiralište s južne strane pruge sad se napuni do 6 sati ujutro, dok ono sa sjeverne strane, gdje postoji naplata, ostaje prazno. Za očekivati je da će se već od pola 8 početi zatrpavati i sporedne ulice i s lijeve strane pruge, u Malešnici.


Sada da se vratim na svoju staru priču. Prije desetak godina sam predlagao da HŽ Infrastruktura ponudi uslugu parkiranja na svojem području s različitom podjelom cijena usluga.

Jedna bi cijena bila za korisnike koji trebaju samo parkirališni prostor, bez željezničke usluge.

Druge bi se cijene postavljale za putnike u vlakovima, odnosno primjena Park&Ride sustava. Park&Ride sustav je sustav poticajnog parkiranja, a primjenjuju se u cijelom svijetu. Taj sustav podrazumijeva uspostavljanje terminala koji omogućavaju korisnicima da se do tih terminala dovezu automobilom i dalje nastave vožnju javnim prijevozom. Prvo se koristi automobil za vožnju od mjesta stanovanja do terminala javnog prijevoza, tamo se vozilo parkira i prelazi na sredstvo javnog prijevoza. Putnički terminal, poput ovog u Vrapču, idealan je za Park&Ride sustav, a zanimljiv je i za druga sustavna rješenja.


Vrijeme će pokazati hoćemo li imati zatrpane sporedne ulice ili poboljšanje cjelokupne usluge u javnom prijevozu.


Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Dražen Kaužljar


26 views0 comments
bottom of page