*
top of page

Paralelni svijetovi u prometu

Updated: Apr 18, 2021

Vozači cestovnih vozila, a posebno oni u velikim ili sportskim automobilima, misle da su njihovi metalni ljubimici svijet za sebe i centar svemira. Isti ti vozači dok su u svojim metalnim ljubimcima ne primjećuju druge sudionike u prometu. Npr. ne daju žmigavce, ubacuju se, ne puštaju pješake i guraju bicikliste u stranu. Nije drugačije niti na pješačkim i biciklističkim stazama. Pješaci će se raširiti pa cijeloj širini staza, a biciklisti će vrtoglavo juriti pored njih. Isto tako, mnogi pješaci će s oduševljenjem promatrati metalne jurilice.

Uz pješake, bicikle, mopede i motore, romobile, automobil, tramvaje i autobuse u prometu postoji jedan paralelni svijet koji nigdje ne žuri i naše živote čini ljepšima. To su kućni ljubimci, osobito psi. Dok mi gledamo sportske automobile, oni gledaju nas.


Svi koji ponekad pješače, pa i oni koji znaju ludovati s metalnim ljubimcima, mogli su na pješačkim stazama primijetiti pse. Isti ti psi će vozačima, koji neopreznim vožnjama ugrožavaju njihove živote, veselo mahati repom. Oni će u šetnji prići posebno umirovljenicima ili djeci te im izvući osmijehe. Psi naš prometni sustav čine ugodnijim mjestom za svakoga.


Koliko su psi paralelni svemir najbolje se osjeti u njihovim parkovima. Dok prolaze pješaci, biciklisti, pa i automobili, oni se veselo igraju i ne primjećuju nikoga. Skaču za lopticom ili štapom. Ili se međusobno igraju. Zastat će samo i oslušnuti kad prođe neki bučni kamion ili motor. Ili ludi vozač sa svojim metalnim ljubimcem. S druge strane malo tko će od pješaka koji prolazi pored parka zastati i pogledati kako se oni veselo igraju i druže.


Koliko god su paralelni svemir ipak su dio prometa i susreću se sa cestovnim vozilima. Osobito ako se iz nekog razloga uplaše i pobjegnu vlasniku. To je velika opasnost za njih, ali i stres. Zato, i kad ste sigurni da možete malo brže voziti, nemojte. Možda u tom trenu na cestu istrči slatki, ali uplašeni pas. Taj pas je nečiji ljubimac. Nije metalni ljubimac, ali je isto vrlo živahan i sigurno se svojim udomiteljima podvukao pod kožu.


Kad sljedeći put na stazi vidite kako vam neki pas veselo maše repom bit će vam to najveća nagrada za opreznu vožnju.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Internet


28 views0 comments
bottom of page