*
top of page

Pametni semafor

Inteligentni ili pametni semafori više nisu novost na prometnica iako dosta ljudi ne zna niti da ih se tako zove niti da su dio inteligentnih transportnih sustava. Pametni semafor apsolutno služi regulaciji prometa, ali i drugim aktivnostima kao što su brojanje vozila, statistika, automatsko prikupljanje podataka, automatsko upravljanje prometom itd..


Napajanje sustava se može podijeliti u dvije kategorije: spajanje sustava na javnu mrežu napajanja te obnovljivi izvori energije. Sastoji se od sljedećih podsustava:


· Sustav opremljen informacijskim ekranom – služi vozačima i pješacima kao vizualna inteligentna stanica koja informira o trenutnom stanju u prometu, tj. o gužvi, sudarima, temperaturi, vremenskim nepogodama, opasnosti itd.

· Sustav sa senzorom za hitne intervencije i sustavom za propuštanje javnog gradskog prijevoza – senzor za prolazak hitnih vozila (MUP-a, hitne pomoći te drugih službi) i Sustav za prednost prolaska javnog gradskog prijevoza

· Sustavom vizualnog oblika odbrojavanja vremena t promjenjive signalizacije - odbrojavanje trenutnog stanja prometne signalizacije, tj. vizualni prikaz trajanja određenog svijetla

· Sustav sa senzorom za mjerenje brzine - mjerenje brzine vozila koji je prikazan na info ekranu koji je vidljiv vozaču te mjerenje brzine prekršitelja prometnih propisa koji bi se povezao s centrom MUP-a

· Sustav opremljen kamerom za snimanje prometnih prekršaja, trenutnih stanja u prometu, praćenja vozila prekršitelja i sl.

· Vizualni prikaz vremenskog trajanja određenog svijetla te

· Ostali senzori

· Ostali senzori i Put evakuacije u slučaju opasnosti.


Sustav za povezivanje pametnog semafora s automobilom služi za sigurniju vožnju, uštedu goriva i sl., a upozorava vozača vizualno i zvučno.


PAMETNI SEMAFOR STL-1 bi smanjio broj raznih prekršaja, gužvi, sigurnije kretanje vozila i pješaka, manje prometnih udesa itd. Pametni semafori su sadašnjost i budućnost inteligentnog prometa.


Naziv rada: SMART TRAFFIC LIGHTS / pametni semafor STL-1

Autor: Ivan Rikard Belančić


385 views0 comments
bottom of page