*
top of page

Otvorena srca i s Morčićem u ruci do virtualnog logističkog centra

Updated: Feb 11, 2021

Fašnik je prošao, a to najbolje znaju gradovi Venecija i Rijeka koji imaju dugu tradiciju karnevala. Prema pričama i legendama karneval u Veneciji seže u 12. stoljeće, a neki vjeruju i ranije. Riječki karneval ga prati te njegova povijest seže u 15. stoljeće. Karnevali su tada bili poznati po zabavnim feštama i razuzdanim noćima pa su s vremenom postali zabranjeni.

Oživljavanje karnevala u ova dva grada počelo je u drugoj polovici 20. stoljeća. Riječki karneval je ponovo pratio Venecijanski. Ti su događaji postali značajni kao međunarodne turističke atrakcije.


Oba karnevala poznata su po prepoznatljivim maskama. Venecija ima svoju Gnagu ili Casanovu, dok je u Rijeci već dugo glavni simbol Morčić.

Morčić predstavlja lik crnog dječaka s turbanom na glavi, zlatnog poprsja, bogato ukrašenog dragim kamenjem. Simbol je koji širi pozitivnu energiju i u sebi nosi optimizam. Njegova blizina jamči ostvarenje želja, spokoj, zaštitu od neprijatelja i svih zlih sila. Naušnice s Morčićem nekad su nosili ribari i sinovi jedinci, a danas ga mnoge riječke obitelji imaju Morčiće na broševima, narukvicama ili prstenju. Morčić je postigao svjetsku slavu te je tiskan i letak koji ga opisuje na čak 30 jezika.


Usporede li se lučki gradovi i željeznički promet u Rijeci i Veneciji, također se vidi poveznica. Ipak, Venecija je u gospodarskom sektoru daleko ispred Rijeke. Rijeka već godinama pokušava razviti suvremenu luku i oživjeti robne tokove. Prije desetak godina pričalo se o virtualnom logističkom centru.Virtualni logistički centar Beč trebao je povezivati sjevernojadranske pomorske luke sa željezničkim prometom u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Austriji. Namjera je bila stvoriti jedinstveni konkurentni proizvod kako bi se privuklo robne tokove koji preooceanskim brodovims dolaze iz Azije. Osobito robne tokove iz zemalja Srednje Europe. Nažalost, projekt još uvijek nije zaživio.


Može li se kako potaknuti optimizam u pomorskom i prometnom sektoru Rijeke na temelju dugogodišnje karnevalske tradicije i to u godini kad je Rijeka Europska prijestolnica kulture?

Možda bi upravo riječki Morčić otvorena srca mogao biti onaj kotačić optimizma i pozitivne energije kako za gospodarstvo Rijeke tako i cijele Republike Hrvatske.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Internet

11 views0 comments
bottom of page