*
top of page

Otkrivanje street art-a u Lisabonu..

Updated: Jan 2, 2020

Street art ili ulična umjetnost je jedan od popularnijih načina umjetničkog izražavanja. Umjetnost ulica potječe još od starog vijeka, u obliku klesanih slikovnih zakonika koje je prolaznik mogao čitati u bilo koje doba dana i noći. Jedan od primjera su tako slikovni prikazi biblijskih događaja koji su služili nepismenom djelu populacije te ulične umjetnosti koju koriste autori freska postavljenih na pročelja kuća.


U 20. stoljeću umjetnost postaje dostupnija širokim masama ljudi te se javljaju novi umjetnički pokreti i autori. Jedan od popularnijih sinonima ulične umjetnosti su grafiti koji su se pojavili u 70.-ima i 80.-ima. Grafiti koji pršte raznim bojama i predstavljaju razne natpise toliko su atraktivni da nijedan prolaznik ne može ih ne primijetiti i pokušati pročitati. Sami autori tvrde da je grafit dobar onoliko koliko ga se pokušava odgonetnuti, odnosno otkriti što točno piše na njemu.

S vremenom dolazi do pojave različitih maštovitih do it yourself formi kao što je oslikavanje pločnika kredom, stickera, ulične skulpture, različitih performansa na ulici i slično. Svaka umjetnost koja je smještena i izvodi se na ulici zove se uličnom umjetnosti te u današnje vrijeme privlači sve više zainteresiranih da se okušaju u freestyle crtanju. U to se ime organiziraju razni festivali ulične umjetnosti kako bi mnogi autori mogli prikazati svoj rad i prezentirati ga onima koji žele znati više pa i eventualno početi se baviti stvaranjem uličnih umjetnina.

Šetajući ulicama Lisabona, gradom koji je umjetničkim intervencijama doživio preobrazbu te od napuštenih i zapuštenih zgrada napravio muzej na otvorenom dostupan svakom prolazniku i turistu, nailazimo na mnoge zanimljive radove različitih tema.


Neki još uvijek taj vid umjetnosti crtanja po zidovima ili fasadama smatraju ruglom te ne podržavaju street art. Zato Lisabon nudi određena mjesta po kvartovima gdje umjetnici mogu izraziti svoje kreativne ideje i tako nastaviti zanimljiv trend.Autor: Sanja Paić

Foto: Sanja Paić

47 views0 comments
bottom of page