*
top of page

Ogledalo bez mana

Bologna Children’s Book Fair odnosno Sajam dječje knjige u Bologni svake je godine mjesto gdje se dodjeljuju najpoželjnije međunarodne nagrade u svijetu dječjeg izdavaštva, a nagrada Bologna Ragazzi jedna je od najprestižnijih nagrada u dječjem izdavaštvu. Nagrada selektira i nagrađuje najbolje ilustrirane knjige na svijetu i zato nas je posebno razveselila vijest da je jedno od ovogodišnjih priznanja odnosno posebnih pohvala ove nagrade, u ogromnoj internacionalnoj konkurenciji, osvojila mlada likovna umjetnica Agata Lučić za slikovnicu “Ogledalo bez mana” u izdanju nakladnika Mala zvona iz Zagreba. 


Ova je knjiga izraz tinejdžerske tjeskobe u doba selfija, doba u kojem je pametni telefon postao ogledalo. Neželjene dlačice i prištići tu se pretvaraju u umjetnost na putu koji vodi do prihvaćanja sebe. Razbijajući tradicionalne koncepte umjetničkim sredstvima, služeći se linijama i bojama, knjiga potiče na autorefleksiju i dovodi u pitanje standardizaciju ljepote u zapadnom društvu.

Ponekad neugodne, slike izvlače na površinu naše iskrivljene konstrukcije ljepote, dlake na tijelu postaju samostalan lik. Vrlo reduciran tekst i pametna tipografija ponekad ispunjavaju cijelu duplericu, a ponekad se na stranici nalazi samo jedna riječ. Tako tekst dobiva prostor za odjek govora o sebi, a duplerice ne pretvaraju pojedinačne slike samo u portrete, nego u tijela, fragmente tijela, a onda i knjiga postaje tijelo. Na jednoj stranici tijelo izlazi iz okvira, otvarajući novu perspektivu ženstvenosti i ljepote” rekao je o Agatinoj knjizi Internacionalni žiri nagrade, sastavljen od niza grafičkih dizajnera/ica te urednika/ca i izdavača/ica.


Za nagradu BolognaRagazzi 2023. godine svoje je knjige prijavilo 644 nakladnika iz 59 zemalja, a na natječaj je ukupno stiglo čak 2349 naslova! Uz glavnu nagradu u svakoj se od osam kategorija dodjeljuju i dvije posebne pohvale – special mention. Tako je “Ogledalo bez mana” Agate Lučić u kategoriji Non fiction proglašeno za jednu od tri najbolje knjige, u ovoj zaista impresivnoj svjetskoj konkurenciji. “Ogledalo bez mana” je diplomski rad kojim je Agata Lučić završila školovanje na zagrebačkoj Likovnoj akademiji u klasi Svjetlana Junakovića, a objavljeno je u nakladi Mala zvona u sklopu njihove već višegodišnje suradnje.  Suradnja s tvrtkom Mala zvona započela kad je Agata ilustrirala slikovnicu “Tri putnika u zemlju Nut”prema tekstu Dorte Jagić(2020.), a kako su nam rekli iz Malih zvona, upravo je u tisak otišla i nova Agatina autorska slikovnica “Zaboravljene stvari“.


Kako napominju iz Malih zvona, ovakva suradnja s mladim likovnim umjetnicima dio je njihove nakladničke politike. Riječ je o izdavačkojkući koja već niz godina posebnu pažnju poklanja ilustracijama i dizajnu svojih knjiga, koje su dominantno namijenjena djeci, uz pokoju iznimku ilustriranih knjiga namijenjenih odraslima ili publici svih generacija. 


Više o Agatinim radovima možete pratiti na njezinom Instragram profilu instagram.com/lucic.agata/, a više o izdanjima nakladnika Mala zvona potražite na njihovim službenim stranicama mala-zvona.hr


23 views0 comments
bottom of page