*
top of page

ODRŽIVA SIGURNOST NEMOTORIZIRANOG PROMETA U URBANIM SREDINAMA

Updated: Dec 1, 2020

Završna konferencija projekta "Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama", u organizaciji CIVINET-a - ODRAZ , Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba i udruge Sindikat biciklista održana je 17.11. 2020. na ONLINE platformi.Tijekom konferencije prezentirani su:

1. Primjeri dobre prakse i poučci iz Švicarske za Hrvatsku (Daniel Bachofner, Pro Velo Švicarska) – izvrsni primjeri, ali teško provedivi u RH.

2. Rezultati projekta - istraživanje o nemotoriziranom prometu u 20 gradova u Hrvatskoj i dva akcijska plana razvoja za veliki i srednje veliki grad (Mario Ćosić, FPZ iz Zagreba) – dobra podloga za daljnja istraživanja. Tijekom izlaganja prepoznata je i dugogodišnja preventivna akcija “Vlak je uvijek brži”.

3. Stanje sigurnosti nemotoriziranog prometa u Hrvatskoj (Miron Huljak, MUP RH) – dobra podloga za neke od mjera u novom Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa.

4. Take a Brake (Predrag Brlek, Sveučilište Sjever) – primjeri izvrsnih preventivnih i edukativnih akcija.

Ono što je važno istaknuti bila je mogućnost da studenti predstave svoje radove:

1. Studentska grupa 1 (Sveučilište Sjever) – planiranje urbane mobilnosti u Varaždinu.

2. Studentska grupa 2 (Sveučilište Sjever) – planiranje urbane mobilnosti u Koprivnici.

Oba izlaganja ne samo što su prezentirana u zadanim vremenskim okvirima, nego su prezentirane i nova i inovativna rješenja.

Navedene prezentacije moguće je preuzeti na: https://civinet-slohr.eu/odrzana-konferencija-planiranje-nemotoriziranog-prometa-jucer-danas-sutra/ .

U sklopu konferencije održan je okrugli stol o budućnosti planiranja nemotoriziranog prometa u Jugoistočnoj Europi, izazovima, mogućnostima te novim trendovima u planiranju pješačkog i biciklističkog prometa.

Sudionici su bili:

- Kristijan Ležaić, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH

- Predrag Brlek, Sveučilište Sjever

- Marko Slavulj, Fakultet prometnih znanosti

- Ivan Nemet, Udruga "Sindikat biciklista"

- Andrej Klemenc, Ljubljanska kolesarska mreža.

Posebne pohvale idu kolegama Predragu Brleku sa Sveučilišta Sjever i Ivanu Nemetu iz udruge "Sindikat biciklista". Hrabro su i argumentirano motivirali ostale sudionike na veći angažman oko stvaranja održive sigurnosti nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama. Kolega Andrej Klemenc iz Ljubljanske kolesarske mreže je u nekoliko navrata upozoravao na važnost političke volje i uloge nadležnih ministarstava za ovakve projekte.


Zaključci s okruglog stola su sljedeći:

– važna edukacija, ne samo sudionika u prometu, već i stručnjaka koji rade u sustavu te donositelja odluka,

– potrebno je istovremeno iskoristiti sve mogućnosti koje se nude, ali i raditi na tome da se dođe do sustavnih promjena te raditi na obje strane istovremeno,

– nužan je interdisciplinarni, a ne sektorski pristup,

– mogućnost ozakonjenja SUMP-a kao temeljnog dokumenta razvoja prometnog sustava nekog grada, – veće uključivanje javnosti i zainteresiranih dionika u proces planiranja.

Sudionici ove konferencije u više navrata su naglašavali značaj edukacije i preventivnih akcija te vjerujemo kako se i Institut sa svojim znanjem i iskustvom može uključiti i dati podršku ovim hvalevrijednim projektima.

Autor: Dražen Kaužljar

Ilusstracija: Odraz - Održivi razvoj

131 views0 comments
bottom of page