*
top of page

Od tada i zauvijek...

Znate li da su sva taksi vozila u Barceloni crno-žute boje? Prema katalonskim simbolima, crna boja je boja žalosti, a žuta boja srama. Kao i sve u Barceloni, i ovo je sjećanje na slavnog arhitekta Gaudija.


Antoni Gaudí, punim imenom Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet, bio je katalonski arhitekt art nouveaua poznat po svom originalnom stilu i iznimno osobnom dizajnu.


Jedinstvenog talenta na području stvaranja arhitekture, Antoni Gaudí potpuno je promjenio pogled na arhitekturu te ostavio iza sebe veliki utjecaj.


Kao predani katolik, dizajnirao je strukturu koja je kasnije postala jedna od najvažnijih crkva u svijetu – Sagrada Familia. Rad na Sagrada Familia započeo je 1882, a očekuje se da će biti dovršena 2026. godine. Sagrada familia je uvrštena na listu UNESCO-ve svjetske baštine.Dana 7. lipnja 1926. godine, Antoni Gaudi je doživio nesreću padom pod tramvaj. Zbog njegovog lošeg izgleda i praznih džepova taksisti su ga odbili voziti u bolnicu u strahu da neće moći platiti vožnju. Nitko nije prepoznao najslavnijeg arhitekta Barcelone, sve dok ga prijatelji nisu pronašli u bolnici za siromašne sljedećeg dana. Kada su ga htjeli premjestiti u bolju bolnicu on je to odbio. Umro je dva dana kasnije, na žalost cijele Barcelone.

Iz tog razloga su tramvaji bili povučeni sa ulica Barcelone.


Uz dozvolu Pape i državnih vlasti, Gaudi je sahranjen u porti crkve Sagrada Familia, kojoj je posvetio posljednjih 43 godine svog života. A onda je gradska vijećnica u Barceloni naredila svim taksistima grada da odsad i zauvijek nose boju žalosti za velikim arhitektom i boju srama ljudske bezobzirnosti.

Izvor: Facebook

Foto: Internet

32 views0 comments
bottom of page