*
top of page

Novi uspornici niču po cijelom Zagrebu i nemoguće ih je zaobići

Updated: Dec 1, 2020

Davne 1906. godine, brzina koju je automobil mogao tada doseći bila je 48 km/h. U američkom gradu Chathamu u New Jerseyu ustanovili potrebu za nečim što je nalikovalo na ono što danas zovemo uspornicima prometa, odnosno ležećim policajcima.Takve preteče današnjih uspornika već su tada izazvale žustre reakcije vozača. Ipak, tek 50 godina kasnije, Amerikanac Arthur Holly Compton, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku iz područja elektromagnetskog zračenja, izumio je izbočine koje danas i službeno zovemo uspornicima.


U Europi je prvi postavljen 1970. godine u gradu Delft u Nizozemskoj, dok je Zagreb prvi dobio 1998. godine u Horvaćanskoj ulici nakon što je na njoj smrtno stradalo dijete. Iako njihov službeni naziv glasi uspornici prometa, svugdje u svijetu češće se koristi izraz ležeći policajac (eng. sleeping policeman), a na području grada Zagreba trenutno ih ima oko 900.


Uspornici mogu biti različitih vrsta, izrađeni od različitih materija, ali i različitih dimenzija, a odluka gdje postaviti koju vrstu donosi se na temelju procjene tima stručnjaka. U Zagrebu su uspornici najprije postavljeni na cestama oko svih škola, nakon čega su postavljani na ostalim lokacijama.


U posljednje vrijeme, na zagrebačkim cestama, sve je veći broj novih uspornika u svrhu sigurnosti mještana glavnog grada.


Službena definicija kaže da je Uspornik prometa naziv za prepreku koja se postavlja preko ceste da bi se na tom mjestu prisililo vozače usporiti vožnju. Ukoliko brzinu ne smanje, na vozilu može doći do oštećenja gume ili primjerice do deformiranja naplatka.Novi uspornici su jarkocrvene boje, a zbog žutih oznaka su itekako vidljivi vozačima. Također, protežu se širinom cijele ceste,  zbog čega ih je nemoguće zaobići.

Prelazak je lakši i bez naglih trzaja, kao što smo dosad navikli. No, ako vozite brže nego što je dopušteno prelazak nije bajan kao i kod starih uspornika.


Iako ima i onih koji negoduju, većina stanovnika je oduševljena jer je sigurnost stavljena na prvo mjesto. Da bi vozač uspješno svladao ovaj uspornik mora usporiti do 20 km/h.


Uredila: Sanja Paić

Foto: Ivan Bunčić

79 views0 comments
bottom of page