*
top of page

Novi prometni zavodnik na dva kotača - Romobil

Updated: Aug 18

Električni romobili veliki su hit za izbjegavanje prometnih gužvi u velikim europskim gradovima. Alternativa automobilskom prijevozu pojavila se prije nekoliko godina, a sve više se koristi i u hrvatskim gradovima.

Njihova je prednost to što su lagani, laki za korištenje u gužvama, u slučaju da neki dio puta treba proći pješice, mogu se sklopiti i ponijeti, relativno su jeftini i ne proizvode ispušne plinove. Uza sve to, oni su i prave male jurilice. Ovisno o modelu, mogu postići brzinu od 20 do 30 kilometara na sat. Njihovo pojavljivanje na gradskim ulicama širom svijeta nije pratila i zakonska regulativa koja propisuje kako se koriste.


To nisu bicikli, a iako imaju pogon, teško ih je svrstati među mopede. Korisnici se najčešće voze po pločnicima, miješajući se s pješacima. I ubrzo su se počele događati nesreće - naleti na pješake ili bi pješaci izletjeli pred jureći romobil, a ni udari automobila na kolnicima nisu bili rijetki.

Zbog sve brojnijih nesreća gradske vlasti u Parizu i Madridu već su “protjerale” e-romobile s pločnika na kolnike ili biciklističke staze, a tim putem idu i drugi europski gradovi.


U Hrvatskoj je situacija, kako tvrde u MUP-u, prilično jasna. Člankom 2. stavkom 1. točkom 49. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da je bicikl vozilo koje ima najmanje dva kotača i koje se pokreće isključivo snagom vozača ili koje je opremljeno pedalama i pomoćnim električnim motorom čija najveća trajna snaga nije veća od 0,25 kW i koja se progresivno smanjuje do nule kad brzina dostigne 25 km/h, ili prije, ako vozač prestane pokretati pedale. Slijedom toga, električni romobil se ne može smatrati biciklom.


Ako nije riječ o električnom biciklu, dakle, romobilom se ne smije kretati kolnikom, biciklističkom prometnom trakom ili stazom. Vozači električnih romobila nisu ni u obvezi nositi zaštitnu opremu kao niti zadovoljavati druge uvjete vidljivosti koji vrijede za bicikliste (reflektirajuća odjeća, svjetla, i slično).


Jedino mjesto gdje se u zakonskim odredbama romobili spominju jest onaj članak koji određuje gdje se isti – ne smiju voziti: "Člankom 124. stavkom 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da je na kolniku zabranjeno igranje, vožnja dječjim biciklom, romobilom i koturaljkama, kao i sanjkanje, skijanje i sl.".


Budući da im je zakonom zabranjeno kretanje kolnikom, romobilom se smije kretati samo površinom kojom se kreću pješaci, poručili su iz MUP-a.


Prometni stručnjaci tvrde da je to iznimno loše i opasno rješenje te žale što MUP pri aktualnoj izmjeni Zakona o sigurnosti cestovnog prometa nije drukčije kategorizirao to prometno sredstvo i postrožio uvjete njegova korištenja.

Naime, s obzirom na sve veći broj e-romobila na pločnicima s dolaskom lijepog vremena, očekuju se i nesreće koje bi mogle biti fatalne za sve sudionike. To više što je iznimno teško vidjeti nekog romobilista sa zaštitnom kacigom ili reflektirajućim prslukom noću.


Smatraju da bi trebalo uvesti nekoliko sigurnosnih rješenja koja bi mogla spriječiti nesreće.

Predlažu da se na nogostupu i u pješačkoj zoni ograniči brzina e-romobila na brzinu hoda, a na biciklističkim stazama do 30 kilometara na sat. Također se predlaže zabrana vožnje preko zebre osim gdje su biciklističke staze. Kao sigurnosna mjera predlaže se obavezno nošenje zaštitne kacige i reflektirajućeg prsluka po mraku.Uredila:Sanja Paić

Foto: nicolas-i-unsplash


67 views0 comments
bottom of page