*
top of page

Nomofobija: Ne mogu živjeti bez svojeg mobitela!

Iphone mobiteli i njihovi vlasnici već neko vrijeme imaju osobne borbe sa virusima koji su postali svakodnevni i gotovo neizdržljivi. Kao vlasnica jednog tako napadnutog mobitela, dogovorila sam servis kod iDoktora i pri tom ostala bez najdražeg tehnološkog uređaja na punih 45 minuta. Sjela sam u park i odlučila pričekati u stand-by modu. Osim oblačnog neba, nekolicine šetača pasa u parku i uprljanih klupa, ništa drugo nisam primijetila. Već sam samu sebe uhvatila u nervozi. Želeći pogledati koliko je sati, uhvatila sam se za džep umjesto da sam usmjerila pogled na sat. "Ah da, na servisu je" zaključujem. Prebacujem misli i lovim pogledom okruženje. Misli se izgube u obavezama koje tek slijede i pri tom se sjetim e-maila koji mi je pristigao. Rukom krećem ka džepu... "Jao!!!"... Situacije su se same slagale i kratkih 45 minuta pretvorilo se u pravu vječnost...Tjeskoba ili nelagoda koju doživljavamo kada ostanemo bez mobitela ili bez napunjene baterije mobitela i nemogućnosti kontaktiranja sa obitelji ili prijateljima i "informiranja" i komunikacije putem društvenih mreža, predstavlja ozbiljan poremećaj i fobiju naziva NOMOFOBIJA.


Pozitivne percepcije pojedinaca u vezi s upotrebom društvenih mreža potiču njihovu upotrebu do razine ovisnosti. Psihološko zadovoljstvo koje društvene mreže daju posebno tinejdžerima i mlađim osobama uzrokuje njihovu prekomjernu upotrebu što značajno slabi odnose s drugim ljudima u svakodnevnom životu.


Razine nomofobije korisnika variraju s obzirom na vrijeme koje dnevno provedu na mobilnom internetu. Dokazano je da pojedinci koji dnevno provedu više vremena na mobilnom internetu imaju više razine nomofobije.


Osobe s nomofobijom mogu pokazivati različite oblike ponašanja poput neprestanoga provjeravanja poruka na mobitelu, tjeskobe i stresa na mjestima na kojima nema signala ili kada je upotreba mobitela ograničena, imaju uključen mobitel 24 sata i doslovno nose mobitel i u krevet. Upotreba mobitela povećava osjećaj usamljenosti i depresije. Prekomjerna upotreba pametnih telefona uzrokuje ne samo fizičke probleme u području glave, vrata, kičme, leđa i ruke, već i psihološke probleme poput agresivnosti, stresa, tjeskobe, napetosti, depresije i ovisnosti.Današnja mladež, ali i mnoge odrasle osobe, doživljavaju mobitele kao svoj neodjeljivi dio i smatraju upotrebu modernijega mobitela prestižem. S druge strane, neposjedovanje mobitela smatraju manom.

Mladi su u velikom postotku ovisni o mobitelima koji čak dominiraju njihovim psihološkim potrebama i društvenim vrijednostima. Zbog toga članovi obitelji i edukatori imaju izrazito značajnu odgovornosti. Mlade koji pokazuju spomenuta ponašanja treba nadgledati i pružiti im esencijalnu i dostatnu pomoć i podršku. Na primjer, članovima obitelji mogle bi se pružiti prilike kvalitetnoga druženja bez mobitela. Štoviše, u školama bi se trebale provoditi razne aktivnosti podizanja svijesti radi promocije ispravne upotrebe mobitela i drugih tehnoloških naprava.


Nakon 45 minuta, najdraži Iphone je servisiran. Ali spremljen na sigurno mjesto u torbi. Danas sam, ipak, odlučila prošetati parkom i detaljnije doživjeti svijet oko sebe.Autor: Sanja Paić

Izvor: hrcak.srce.hr


file:///C:/Users/spaic/Downloads/06_3311_15758_1_PB%20(3).pdf

28 views0 comments
bottom of page