*
top of page

Nestrpljivost prilikom prijelaza preko pruge

Jedan od najčešćih prigovora željezničkom prometu na željezničko - cestovnim prijelazima (ŽCP) odnosi se na dugo čekanje na dolazak vlaka. Pod dugim čekanjem obično se podrazumijeva 3 minute i više. Osobito kad se u obzir uzme kako postoji niz ŽCP-a gdje vlak dolazi za manje od jedne minute. Većini korisnika ŽCP-a nije jasno zašto se taj kraći period čekanja ne primjeni na svim ŽCP-ima. Sve te primjedbe su vrlo logične, osobito zato što mnogi vozači pa i pješaci ne čekaju dolazak vlaka, već idu preko pruge pored upaljene signalizacije.


Rješenja navedenih probleme leže u tehnologiji prometa i tehničkim rješenjima. Jedno od takvih rješenja može se pronaći u Odluci o putu proklizavanja na Hrvatskim željeznicama iz 2000. godine. Naime, put proklizavanja je prema toj Odluci dio pruge iza signala, odnosno mjesta kod kojeg se vlak mora zaustaviti, a na kojemu nisu istodobno dozvoljene vožnje i koji za vrijeme ulaska vlaka mora biti slobodan. Slobodnost puta proklizavanja utvrđuje se pokazivačem na signalno sigurnosnom uređaju ili na samome mjestu. Duljina puta proklizavanja ovisi o najvećoj dozvoljenoj brzini na mjestu početka puta proklizavanja i o vrsti signala, odnosno mjesta početka puta proklizavanja. Može iznositi od 50 do 150 metara, pa čak i više.


Ono što je dodatno važno za rješenja na ŽCP-ima propisano je točkom 4 iste odluke:

„ Ako se u putu proklizavanja nalazi cestovni ili pješački prijelaz osiguran uređajem za zatvaranje cestovnog prijelaza(branici ili polubranici) ili uređajem za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka ili željezničkog vozila, tada se tim uređajima promet mora osigurati ako su oni od početka puta proklizavanja udaljeni 50 metara.“

Jednostavnim rječnikom, ako se ŽCP ili pješački prijelaz nalazi na putu proklizavanja, mora biti uključena signalizacija kako bi se osigurala slobodnost vlaku. U takvim slučajevima ŽCP ne uključuje vlak već prometno osoblje. Samim tim dolazi i do produljenja vremena čekanja na dolazak vlaka.


Nestrpljivi vozači cestovnih vozila, ili pješaci kao što se to vidi na videu:

https://www.youtube.com/watch?v=BDbsyG7nHcE, trebali bi se naoružati strpljenjem i sačekati da vlak prođe.


Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Dražen Kaužljar

81 views0 comments
bottom of page