*
top of page

Mogu li pametne zebre biti uspješnije od ležećih policajaca?

Zebra Cross je sustav koji u ranoj fazi detektira pješaka koji se približava pješačkom prijelazu i bljeskanjem upozorava vozača. Kada pješak stupi na zebru, dodatno ga se osvijetli tako da bude vidljiviji. Sustav se postavlja na bilo koji stup u blizini zebre i ne treba mu dodatno napajanje.


U prvih petnaest dana 2019. godine samo na zagrebačkim ulicama zabilježeno je 20 naleta na pješake. U tim nesrećama četiri su osobe poginule (dvije na pješačkom prijelazu), a 14 ih je ozlijeđeno, od toga četiri teško. Zagrebački startup Zebra Cross razvija rješenje koje bi trebalo zainteresirati sve one kojima je stalo do sigurnosti u prometu, od policije i nadležnog ministarstva, preko osiguravatelja do lokalnih i državnih vlasti.


Riječ je o sustavu koji u ranoj fazi detektira pješaka koji se približava pješačkom prijelazu i bljeskanjem upozorava vozača. Kada pješak stupi na zebru, dodatno ga se osvijetli tako da bude vidljiviji. To je osnovna varijanta, kaže Tihomir Jurić, idejni začetnik projekta.


Sustav koristi novu i danas prilično dostupnu tehnologiju, a jedini preduvjet za instalaciju je postojanje pješačkog prijelaza. Instalira se bez ukapanja jer je prilagođen da se može postaviti na bilo koji postojeći stup u okolini. Autonoman je pa za instalaciju nije potreban priključak za električnu energiju. Postavlja se oko stupa i s inicijalnim postavkama kojima su definirane postavke pješačkog prijelaza i koje omogućavaju prepoznavanje situacije da se pješak približava.


Osim svjetlosnog upozoravanja pješaka, sustav može detektirati i bicikliste, mjeriti brzinu i broj automobila koji prolaze…


“Riječ je o jednoj od ideja koje su mi se stalno vrtjele po glavi, ali ova mi je ‘smetala’ svake godine u zimsko i jesenje doba. Kada počnu padati kiše, dok se vozite gradskim ulicama teško vidite da netko prelazi cestu. Hrpa uličica, pješaci u tamnoj odjeći, iz suprotnog smjera dolaze automobili koji vas zabljesnu i pješaci se stvore na zebri. Niz godina sam razmišljao kako bi to trebalo riješiti na ovaj način” priča Tihomir Jurić.


“Kada sam dobio informacije o Startup Factoryju, odlučili smo prijaviti projekt. Imamo dobru ideju, dobro potencijalno rješenje. Idemo vidjeti što misle drugi ljudi o tome. To je bio inicijalni pokretač – problem pješaka koji se slabo vide.”


Uz Tihomira u timu su njegova sestra Tihana koja je vodila niz projekata i pridružila se timu da pomogne u tom segmentu, Alan Skorić, koji radi na softverskom razvoju, te Matteo Vit iz Engleske koji radi na hardverskim rješenjima i dizajnu.


“Cilj je da naš proizvod mogu ponuditi kao dodatak svojim kupcima za opremanje prometnica u blizini škola, igrališta, zgrada, i da on bude dostupniji od drugih proizvoda takvog tipa” zaključuje Tihomir Jurić.


Uredila: Sanja Paić

Foto: Robert Anić / Pixsell /VL24 views0 comments
bottom of page