*
top of page

Moćni medij za sigurno kretanje preko pruge

Sigurnost željezničko cestovnih prijelaza privukla je pozornost studenata na Menadžmentu poslovne sigurnosti te su trojica njih obrađivali temu #sigurnosti u svojim seminarskim radovima. Jedan seminarski rad je privukao posebnu pozornost, zbog ilustracije koju je koristio u svom radu (hzinfra.hr/vlak-je-uvijek-brzi/, 14.04.2023.).Na konzultacijama jedan od studenata je rekao: „Ovo je pogrešno, ne ide znak STOP uz svjetlo-zvuk i polubranike!“ Na to je student koji je radio taj seminarski rad iznenađeno, ali i tužno rekao: „Nisam uopće to primijetio.“ Jučer je na prezentiranju svojeg seminarskog rada svim studentima u grupi namjerno pokazao ovu ilustraciju te ih upozorio na pogrešku.


Zašto je ovaj događaj bitan:

  1. službene web stranice velikih organizacija su posjećene i posjetitelji im bez rezerve vjeruju. Zbog toga točnost informacija na njima mora biti potpuna

  2. „šuma“ i loša vizualizacija prometnih znakova jednako može štetiti kao i nedostatak prometnih znakova ili nepoštivanje prometnih znakova od strane sudionika u prometu. O tome je nedavno kolegica Ljiljana Mikuš pisala za Novi list, ali taj članak nije došao do studenata.

Kako riješiti ovaj problem? Ima više načina, ali za svaki je potrebna i dobra volja prometnih organizacija.

Tijekom pandemije organizirano je 5 virtualnih utrka „Jači od korone“. Prilikom tih trčanja pokušavao sam zabilježiti prometnu situaciju u vrijeme pandemije. Jedna od relacija je bila 10 km dugi krug po Jasenovcu prilikom kojeg se na dva mjesta prelazi željeznička pruga. U jednom slučaju je riječ o križanju sa državnom cestom, a u drugom slučaju s lokalnom cestom. Prometna signalizacija i prometni znakovi na križanju pruge s državnom cestom su bili pravilno postavljeni, dok su na križanju s lokalnom cestom bili kao na gornjoj ilustraciji. O tome smo napravili video zapis kako bi zainteresirane snage poduzele određene aktivnosti i otklonili nepravilnost.Kako nije bilo nikakvih pomaka ovu problematiku sam provukao kroz interne audite uključenim u organizacijskim jedinicama. Zaključak je bio kako često dolazi do šumova u komunikaciji između upravitelja željezničke infrastrukture i upravitelja cestovne infrastrukture koji su nadležni za postavljanje prometnih znakova. O ovoj problematici smo razgovarali i s predstavnicima Policije, upravitelja cestovne infrastrukture, lokalne vlasti.

Rezultat: danas je i dalje ista situacija na dva ŽCP-a u Jasenovcu.


Držanjem pogrešne ilustracije na službenoj web stranici pokazatelj je da dolazi do šumova u komunikaciji i kod organizacijskih jedinica unutar željezničkog poduzeća. Nekako se stječe dojam da su učinkoviti i pravilni prometni znakovi na marginama po bitnosti. U tome u prilogu idu i neki odgovori od stručnjaka iz prometnih organizacija:

  1. „Neka ostane STOP, od viška glava ne boli.“

  2. „Ma što god stavili, ljudi su kao muhe bez glave, prolaze preko pruge, bez obzira na opasnost.“

  3. „Mi smo svoje napravili, to više nije naš posao.“

  4. dio je odgovorio tišinom, odnosno nisu uopće reagirali, a dio je rekao da će pokrenuti rješavanje problema i na tome stali.

Student druge godine studija Menadžment poslovne sigurnosti, svojim izlaganjem vratio mi je nadu da dolaze generacije koje neće okretati glavu od problema, već će tražiti učinkovito rješenje.Autor: Dražen Kaužljar83 views0 comments
bottom of page