*
top of page

Mjesto igre, druženja i sastajanja

U naselju Betina na otoku Murteru 2019. godine završen je fora projekt koji prostor nadomak osnovne škole pretvara u mjesto igre, druženja i sastajanja. Trg je postao igralište. Nadomak je osnovne škole, a klinci tu mogu igrati i graničara.


U kontekstu zamaha sveopće ‘turistifikacije’ javnog prostora na jadranskoj obali i otocima, sve se rjeđe realiziraju arhitektonsko-urbanistički projekti namijenjeni neometanom i slobodnom korištenju svih stanovnika – kako privremenih, onih koji ondje borave tijekom turističke sezone, tako i onih stalnih.


Na čestici omeđenoj s dvije prometnice, privatnom parcelom i školskom zgradom, koja se dosad koristila kao parkiralište za potrebe trgovine smještene u prizemlju školske zgrade, izgrađeno je polivalentno igralište za razne sportove i discipline primjerene tjelesnom odgoju (od skoka u dalj, graničara, košarke, malog nogometa, badmitona, odbojke, itd.). Obodno su formirane tribine za praćenje sportske igre, na kojima se također mogu održavati razne predstave, događanja i slično.

Arhitekti su nastojali doskočiti postojećem problemu i potpuno zanemarenoj potrebi djece za aktivnostima, kao i njihovoj sigurnosti (s obzirom na blizinu prometnice), a pritom u planiranju omogućiti i neometano funkcioniranje okolnih postojećih sadržaja te istovremeno na trgu zadržati postojeća spomen-obilježja – biste palim betinskim herojima.


"Izgradnjom kružnog dječjeg igrališta promjera 17 m, upuštenog u okolni teren za 1 m, osigurana je fiksna zaštitu korisnika, te je smanjena potreba za visokom zaštitnom ogradom koja bi dodatno narušila dojam i prostor. Svi zidovi i oprema unutar igrališta zaštićeni su amortizirajućim oblogom od polietilenske pjene kako bi se izbjegle ozljede djece”, pojašnjavaju autori te dodaju: “Kako bi samo igralište dodatno približili djeci kao primarnim korisnicima, linije i gabarite sportskih disciplina obojali smo kombinacijama veselih boja u razigranim oblicima oblogom od višeslojnog visokoelastičnog sustava.

Oko samog igrališta formirali smo zone odmora s klupama i stablima koja će omogućiti hlad u ljetnim mjesecima, a noću su te zone ambijentalno osvjetljene podnim LED lampama. Na jugozapadu obuhvata ostalo je dosta mjesta gdje smo uspjeli smjestiti zonu sa spomenicima palim borcima NOB-a koje smo zatekli u parku, te osigurali dovoljan broj parkirnih mjesta za potrebe samoposluge i dostave.”Uredila: Sanja Paić

Izvor: vizkultura.hr

Fotografije: Stefan Horvat

13 views0 comments
bottom of page