*
top of page

Mi i naši gadgeti u prometu iz drugog kuta

Dana 21. Listopada, u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, organizirana je konferencija „Mi i naši gadgeti u prometu“ na kojoj je posebna pozornost posvećenaobilježavanju prvog Nacionalnog dana bez mobitela u prometu.


Konferencija je bila podijeljena u tri dijela: „Signalizacijom protiv opasnih namjera?“, „Visokim kaznama do manje prekršaja?“ te „Vozila budućnosti bez vozača s opasnim namjerama?“. Na  kraju konferencije gđa. Monika Vukić proglašena jepobjednicom nagradnog natječaja „Osvoji vozačku“ .

Kao što sama područja govore, svi govornici su prvenstveno prihvaćali opasne namjere u prometu kao činjenice, s naglaskom da se na njih djeluje tehnološko-preventivnim i represivnim mjerama. U svojim izlaganjima posebno su se istaknuli:


- gđa. Renata Ivanković, voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu, s izlaganjem o postavljanju horizontalne signalizacije na semaforima;

- gosp. Milan Huljak iz Zavoda za sigurnost cestovnog prometa (Ravnateljstva Policije), s izlaganjem o primjeni novih odredbi novih izmjena i dopuna zakona o sigurnosti u cestovnom prometu te;

- gosp. Igor Kolovrat iz područja industrije električnih automobila, s izlaganjem o automobilima s auto-pilotom.


Prvo dvoje predavača istaknuli su se jer su u svojim izlaganjima prepoznali potrebe podizanja razine prometne kulture sudionika u prometu. Treći predavač se istaknuo prijedlozima rješenja koja nisu opterećenje birokratskim i pravilnim ograničenjima državnih propisa.


Nakon ove vrlo korisne i zanimljive konferencije još više do izražaja dolazi potreba razvitka prometne psihologije koja će tražiti rješenja u smanjivanju opasnih namjera prije nego su se i dogodile u prometu. Tu je najbolji primjer pjesma pobjednice Monike Vukić pod nazivom „Dan bez mobitela u prometu“ koja svoju inspiraciju nalazi među najmlađima,onima u vrtiću, a s njima i počinje učenje o kulturi i sigurnosti u prometu.


Ovo nam je prvi nastup na konferenciji i vjerujemo da će seprojekti safety.guru INSTITUTA dobro uklopiti na sljedećim konferencijama Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Dražen Kaužljar

20 views0 comments
bottom of page