*
top of page

Mali Zagreb - spusti pogled i potraži kućice skrivene na gradskim ulicama

Zamisli da ispod zagrebačkih zgrada i ulica postoji jedan sasvim sličan, ali neobičan svijet, malen po dimenzijama, ali ništa manje zanimljiv, s obiteljima koje sjede uz kamine i večernje sate provode uz pjesmu i pokoju čašicu. Ne možetš ući u njihov svijet, ali se svaki puta iznova oduševiš kada na nekom rubniku uz kolnik ugledaš njihove male osvijetljene prozore.Tko ne bi volio zaviriti kroz njih? Zastani, pogledaj dolje i pronađi mali grad  poruka je novog umjetničkog projekta Mali Zagreb koji donosi seriju minijaturnih instalacija koje su s prvim danom proljeća, postavljene na jedanaest atraktivnih lokacija u gradu Zagrebu. 
Minijaturne kućice smještene na rubovima pločnika, u podnožju zgrada, zidova i objekata na javnim površinama zagrebačkih ulica nedavno su oraspoložile i očarale sve Zagrepčane. Riječ je o beskrajno šarmantnom projektu Mali Zagreb koji je nastao iz kreativne potrebe i dara čudesne fotomanipulacije umjetnika i redatelja Filipa Filkovića.
Kako bi ovu atrakciju, koja je ujedno simbol toplog doma, utočišta, sigurnosti i pripadnosti, uspješno realizirao, Filković je okupio skupinu talentiranih i entuzijastičnih ljudi. Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob trio je bez kojih, kako kaže, ovo sve skupa ne bi bilo moguće ostvariti.


Serija radova Mali Zagreb podsjeća nas na važnost obraćanja pažnje na male stvari u životu i na detalje koji ga obogaćuju. Potiče nas na razmišljanje o gradu kojem živimo, o povijesti i identitetu grada te o nekadašnjem gradskom životu i navikama njegovih stanovnika koji se prepoznaju u izgledu minijaturnih pročelja zgrada i izloga dućana i obrta. Donosi simboliku doma, mjesta koje bi trebalo izazivati snažne osjećaje pripadnosti, sigurnosti i zadovoljstva, osjećaje koji su nam potrebni za kvalitetan život“, navode autori projekta.
Na nekoliko lokacija u gradu, pronaći ćete ova prava mala umjetnička djela i oduševiti se kao i mi. Kako sam umjetnik kaže:

Život je zaista jednostavan, samo trebate pogledati ispod nogu i vidjeti ga.

Uredila: Sanja Paić

Foto: Pixell / PIXELL

18 views0 comments
bottom of page