*
top of page

Mali pojas najbolje je čuvana tajna u Parizu

La Petite Ceinture (Mali pojas) svojevrsna je preteča pariškog Metroa. Riječ je o ostacima kružne željezničke pruge u Parizu koja je izgrađena potkraj 19. stoljeća u vrijeme vladavine pariškog predsjednika Napoleona III.Nekadašnja željeznička pruga koja okružuje Pariz u ukupnoj dužini od 32 km, za putnički se promet ne koristi još od 1934. godine, dok je za ograničeni prijevoz robe služila do 1993. godine.

Staze duž ove stare željezničke pruge sada su pravi ekološki koridor i jedinstveno utočište biološke raznolikosti s više od 200 vrsta biljaka i 70 životinjskih vrsta. Iako su djelomično otvorene za javnost, njihova glavna svrha je očuvanje bogate flore i faune.


Grad Pariz i Francuske željeznice (SNCF) su se 2006. godine obvezali postupno obnoviti prostor Malog pojasa i otvoriti ga za javnost. U međuvremenu su uređene šetnice, sportski sadržaji i lokacije za kulturna događanja, pa čak i zajednički vrtovi.

U aktivnostima obnove i uređenja su sudjelovale građanske udruge, lokalno stanovništvo i škole, a prva staza otvorena je za javnost 2007. godine i to u 16. pariškom okrugu. Riječ je o prostoru površine 1.500 m² koji je dostupan svim građanima, uključujući i osobe s invaliditetom koje ovdje mogu iznajmiti invalidska kolica prilagođena za ovakav teren.Industrijska i prirodna baština pariškog Malog pojasa namijenjena je svima koji poštuju prirodu i brinu se o njenom očuvanju, a zbog velikog broja divljih životinjskih vrsta koje ovdje obitavaju (između ostalih i lisice), psima je ulaz najstrože zabranjen.


Najduža staza Malog pojasa duga je 1,67 km, nalazi se u 12. pariškom okrugu te je drugim zelenim površinama povezana s „plućima grada“ – šumom Bois de Vincennes u istočnom dijelu grada. Ovdje su uređeni i brojni vrtovi, a najljepši i najzeleniji dio je prostor s prirodnom stazom dugom 200 metara. Ovaj dio Malog pojasa ujedno je i najbogatiji florom i faunom te predstavlja prirodno stanište čak 170 biljnih i 70 životinjskih vrsta.Godine 2013. dio Malog pojasa sa stazom dužine 1,5 kilometra otvoren je za javnost i u 15. pariškom okrugu, a u rujnu 2015. i dio staze u 13. okrugu koji vodi od vrta Charles Trenet do vrta Moulin de la Pointe.Jedan od najzanimljivijih dijelova Malog pojasa proteže se 18. pariškim okrugom, a udaljen je svega 20 minuta vožnje od Eiffelovog tornja. Ovdje je 2014. godine otvoren živopisni Café La REcyclerie s jednom od najvećih urbanih farmi u Parizu na kojoj se uzgaja više od 150 različitih vrsta biljaka, povrća, voća i začina koji se koriste za pripremu jela u restoranu. Osim toga, farma je poznata i po svojim košnicama s pčelama i medu visoke kvalitete te na najbolji način pokazuje kako je ekološki uzgoj hrane moguć i u urbanom okruženju.


Prošlog je proljeća za šetače i rekreativce otvoren još jedan dio Malog pojasa veličine 5.000 četvornih metara. Taj prostor u 20. pariškom okrugu, omeđen s dva tunela koja su zatvorena za javnost, raspolaže s velikom drvenom platformom na kojoj su postavljene klupe, dok se u nastavku proteže staza koja je prilagođena i osobama s invaliditetom.


Ovog proljeća je za javnost trebalo biti uređeno još 6,5 km novih staza u više dijelova grada, čime je ukupna dužina uređenih staza duž ove stare napuštene željezničke pruge trebala doseći 10 km. Plan je zaustavila pandemija COVID-19, no pariška gradska uprava predvođena gradonačelnicom Anne Hidalgo zasigurno će nastaviti s uređenjem i proširenjem staza Malog pojasa.


U razdoblju oporavka nakon zdravstvene krize izazvane pandemijom COVID-19, Parižanke i Parižani imaju sve izraženiju potrebu za boravkom u prirodi, a na njihovu sreću imaju i gradsku upravu koja ulaže izuzetne napore u poboljšanje urbanog okruženja s ciljem unapređenja zdravlja i prilagodbe klimatskim promjenama.Ovaj zeleni koridor koji okružuje francusku metropolu ujedno je jedna od njenih najbolje čuvanih tajni te još uvijek predstavlja nepoznanicu velikom broju Parižanki i Parižana.


https://m.youtube.com/watch?ebc=ANyPxKogcY-dfQqLAYqOuVhnW_HSXSE6gigzMorULdrr3RhygqH0ExN5b5ttEqUTZjRCOxiJEq87cLi7VeX-bvydowBgaWVhrQ&feature=emb_title&v=Xze3NYqfta4


Izvor: ekovjesnik.hr

2 views0 comments
bottom of page