*
top of page

Maksimir i Plava krila za sigurnost života i zdravlja

Nakon dvije trkačke utrke koje su se odvijale uz rijeku Savu te njene prirodne ljepote, zelene površine i kilometre osvijetljenih i neosvijetljenih staza za trčanje. na red je došla još jedna prelijepa površina u Zagrebu – Park Maksimir. U Maksimiru se održao tradicionalni Maksimirski Minus Zwei, ili kao što bi organizatori rekli najljepša utrka grada Zagreba. Ta humanitarna utrka organizirana je u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i udrugom Plava krila pod geslom „Ostani bez daha za plućnu hipertenziju“.

Pa idemo redom.

Park Maksimir izvorno je nastao na rubnim dijelovima Zagreba krajem 18. i u prvoj polovici 19. stoljeća. U vrijeme nastanka bio je najsuvremeniji, najelitniji i najpopularniji zahvat na području grada i znatno šire. Danas se u parku mogu pronaći razne biljne i životinjske vrste, a osim šuma mogu se pronaći livade, jezera i potoci. Park Maksimir predstavlja prvorazredni antikni živi dio gradskog prostora. Više o samom parku možete pronaći na: https://park-maksimir.hr/ .


Na području parka Maksimir djeluje atletski klub Maksimir od 1974. godine kada je okupljao atletske veterane i cestovne trkače. Zadnjih godina klub je u vrhu hrvatskog cestovnog i planinskog dugoprugaškog trčanja, veteranske stadionske atletike i brzog hodanja. Atletski klub Maksimir organizator je Zagrebačke kros lige i međunarodnog kupa Alpe Adria Race Walking te utrka:

· Ivan Starek

· Podsused – Zagreb

· Nova na Savi

· Jozefina

· Maksimirski Minus Zwei Cener

· 2 milje Maksimirskih naselja – Memorijal Mladen Čižić

· Brinje Trail

· Pet maksimirskih jezera.


Maksimirski Minus Zwei cener je utrka koja se održava od 2015. godine, a i ove godine je organizirana u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Domom zdravlja Zagreb – Centar. Glavni partner utrke je Udruga oboljelih od plućne hipertenzije “Plava krila”. Zbog toga „Najljepša utrka grada Zagreba stvara u nama dobar osjećaj…“


Utrka se održava u parku Maksimir i njegovim uvijek dostupnim i posjećenim stazama, osobito za one kojima je trčanje u prirodi užitak. Naziv MZ, odnosno „Minus Zwei“ dobila je zbog toga što je kros oduvijek bio dužine 8 km, a sukladno najmodernijem trendu cener utrka, ova utrka je cener koji to nije! Više o utrci može se pronaći na http://atletskaskola.com/maksimirski-mz-cener/?fbclid=IwAR0yBjU4zdLhroWphKYj7HL0a1r9K4snUSXYNabUJds7gDfi6W6eie3FWtI .


Udruga Plava krila je udruga oboljelih od plućne hipertenzije osnovana 2015. godine, a cilj udruge je potpora i edukacija oboljelih od plućne hipertenzije. Članovi udruge mogu biti oboljeli od plućne hipertenzije, članovi njihovih obitelji, prijatelji, zdravstveni djelatnici te ostali koji žele djelovati za dobrobit oboljelih od plućne hipertenzije koji sudjeluju u aktivnostima, ukazivanje na mogućnosti kvalitetnog liječenja te prikupljanja i pružanja informacija javnosti o bolesti i liječenju radi podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji.

Više o udruzi Plava krila moguće je pronaći na https://www.plavakrila.hr/ .


Ove godine Najljepšoj utrci grada Zagreba i njenoj humanitarnoj akciji pridružile su se čak četiri „Hobotnice sa stavom!“ koje su trčale u službenim plavim majicama Maksimirskog MZ te smo na taj način dali svoj mali doprinos. Ići ćemo i iduće godine, a pozivamo i vas.Autor: Dražen Kaužljar

36 views0 comments
bottom of page