*
top of page

London - New York automobilom - uskoro će biti moguće!

Updated: Jan 30, 2020


Što biste rekli kada bi vas prijatelji pozvali na 'road trip' od Londona do New Yorka - automobilom? Vjerojatno biste pomislili da vas vuče za nos, no ako je vjerovati Ruskim željeznicama, riječ je o vrlo izglednoj situaciji.Naime, prema pisanju The Siberian Timesa, predsjednik Ruskih željeznica Vladimir Yakunin predložio je plan izgradnje transsibirskog autoputa. Planirana ruta bi išla od Londona na zapadu Europe preko Moskve i Sibira te Beringova mora do Aljaske i nastavljala do New Yorka na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.


Ambiciozni prijedlog predstavljen je na sastanku Ruske akademije znanosti u Moskvi.

Nazvan Trans-Euroazijski razvojni prsten, projekt donosi izgradnju velike cestovne prometnice koja bi išla uz postojeću transsibirsku željeznicu, koja će biti obnovljena, te naftovode i plinovode.


“Ovo je međudržavni i međucivilizacijski projekt koji će predstavljati budućnost svijeta s naprednim tehnologijama“ rekao je Yakunin.


Prometnica bi išla preko cijele Rusije povezujući postojeće cestovne sustave na zapadu Europe i Aziju. Inače, udaljenost između ruske istočne i zapadne granice je oko deset tisuća kilometara.

Yakunin navodi kako će cesta spojiti Rusiju sa Sjevernom Amerikom preko ruskog dalekoistočnog Čukotskog autonomnog okruga, prijeći Beringov prolaz te 'prizemljiti' u Aljasci u gradu Nomeu, poznatom po utrci psećih saonica Iditarod.


Još uvijek nije poznato kako bi cesta trebala preskočiti more između dva kontinenta, no za sada su otvorene sve opcije - od trajekta do tunela. Najmanja udaljenost između Aljaske i Rusije iznosi 88 kilometara.

Ukupna dužina planiranog transsibirskog autoputa, od Londona do Aljaske, iznosila bi 12,978 kilometara, a ako se infrastruktura izgradi do samog kraja, do New Yorka bi udaljenost bila 20,777 kilometara.


Procjenjuje se kako bi cijena ovog spektakularnog projekta bila jednako spektakularna - više bilijardi dolara.Uredila: Sanja Paić

Foto: Internet

32 views0 comments
bottom of page