*
top of page

Ljepota je u putovanju samom, a ne u cilju!


Volim putovati i prije pandemije putovao sam često s obitelji po Europi. Prije svakog puta moj zadatak je bio kupovina plana s kartom grada ili zemlje te priprema plana putovanja i obilaska zanimljivosti, odnosno kako što više vidjeti i obići i što kvalitetnije provesti odmor u kratkom vremenu.


Plan nam pokazuje gdje je aerodrom ili željeznički kolodvor, gdje je hotel koji je i početna točka svakog jutarnjeg polaska u osvajanje grada. Danas mnogi plan s kartom nalaze u mobilnim aplikacijama koje nam omogućuju puno lakše snalaženje i kretanje. Toliko su postale jednostavne za korištenje da sve manje imam potrebu gledati u svoju išaranu kartu.


Tih svojih iscrtavanja ruta sjetio sam se u subotu za vrijeme trke “Zagrebačkog proljetnog cenera” na koju sam zakasnio. Kao i većina drugih utrka i ovaj “Cener” je zbog pandemije pomaknut s ožujka na svibanj pa je i sama utrka pala negdje u drugi plan. Pogledao sam na webu organizatora obavijesti o trci i vidio da nemam nekakvih promjena osim što sam zakasnio preuzeti startni paket.

Kontaktirao sam ih mailom i dogovorio preuzimanje ujutro prije utrke. Na savski nasip sam stigao već u 8.30h i preuzeo svoj broj. Kako je do 11 sati bilo još dosta vremena vratio sam se doma računajući kako je dovoljno pojaviti se 10.30h odnosno pola sata prije trke. I tako dok sam došao, sjeo na obližnju klupu, postavio broj na majicu, približavao se cilju prvi trkač na 5 km. Pomislio sam kako su radi korone razdvojili te dvije utrke. Slučajno, pobjednik Ante sjedne upravo do mene i ja mu čestitam. Pitam ga ima li kakvih promjena u ruti s obzirom da se popravlja pješački Savski most i on mi lijepo objasni kako ide nova relacija. Nakon toga krenem hodati prema startu kako bih se zagrijao i vidim odložene zaštitne maske. Pitam organizatora trebam li na početku utrke nositi masku, a on u čudu: „Utrka je već počela!“. Sav u čudu ga pitam: „Zar nije u 11 sati kako piše na webu?“. Odgovori je: „Ne, počela je u 10.10h! Poslali smo svima obavijesti na mail i stavili promociju na društvene mreže”.


Još jedan natjecatelj kod pulta organizatora se požalio kako nije dobio nikakav mail. Što se ustvari dogodilo:

• informativni mail koji je došao otišao je u promocije pa ga nisam niti primijetio

• promocija koja je dignuta preko društvenih mreža nije se pokazala na mojem profilu

• na webu je ostao stari podatak sa početkom utrke u 11 sati

• prilikom preuzimanja broja nitko mi nije skrenuo pažnju na promijenu vremena starta.


Nisam klonuo duhom, već uključio štopericu i odlučio sam istrčati svojih 10 km. Kasnio sam nekih pola sata i na kraju ipak nisam bio zadnji. Bilo je još onih koji su iza mene stizali. Svoj sam rezultat prijavio za virtualnu utrku i na kraju zadovoljan otišao.


Ta subota me podsjetila nekako na naš rad u Institutu. S jedne strane potičemo planiranje u prometu, a s druge pametno i racionalno korištenje mobilnih aplikacija u prometu. Nekad idemo prema planu i ciljevima, a nekad ne. U svakom slučaju se ne predajemo.


Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Unsplash / Internet

21 views0 comments
bottom of page