*
top of page

Light My Fire – Vi želite ljubav, a oni žele mir

Pred izbijanje ratnih sukoba u Jasenovcu odvezao sam u studentski dom svoju glazbenu liniju, ploče i sve svoje knjige. Kad je Jasenovac u pitanju nekoliko godina sam bio prognanik te nekoliko godina povratnik. Sve te godine jedino što sam imao su bili znanje i vjera da će doći bolji dani. Zbog toga i danas kad držim predavanja pokušavam studentima prenijeti više znanja i iskustva nego što je to u silabusu napisano. Jednostavno smatram da je znanje jedan od preduvjeta konkurentnosti naše mlade generacije na globalnom tržištu – bilo da odlaze na rad u druge zemlje ili se s ljudima iz drugih zemalja susreću u Hrvatskoj ili svojoj lokalnoj sredini. Nudim im dvije opcije: dati najbolje od sebe, ili ostati u postojećim okvirima razmišljanja i znanja. Koliko god im se na početku svidjelo to da ih se doživljava kao velike potencijale i talente, kad krene realizacija nastavnog programa, brzo entuzijazam pada i prevladavaju stare navike – pokušaju dobiti što više uz što manje napora. To znači da, ili neće izvršavati obveze, ili će pokušati prepisivati, ili će moljakati za popuštanje jer su prezauzeti svojim obvezama. Ne prepoznaju priliku koju dobivaju i gube se u prosječnosti. Umjesto želje za znanjem i izvrsnim uspjehom teže što mirnijem prolazu s dovoljnim uspjehom.


Ništa drugačije nije niti u poslovnom okruženju, pa tako postoje izreke: „Ne talasaj“ ili „Veži konja gdje gazda kaže“. Bez obzira što takva aktivnost može biti nedovoljno dobra, štetna ili čak i nezakonita, radnici će izabrati mirniju varijantu – minimiziranja svojeg napora za boljitak poslovanja.


Izreka za ljude koji vuku više od prosjeka kaže: „Vi želite ljubav, a oni žele mir.“ Uključiš li ljubav, emociju, u posao, ili učenje, ili sport, ili bilo koju aktivnost jako brzo bi se mogao naći na udaru većine koji teže nepromijenjenom stanju – stanju mira. Nisu često svjesni kako mir možemo postići tek ako se u startu potrudimo više. Studenti koji se više trude na kraju imaju bolje ocjene, a organizacije koje potiču učinkovitost rada imanju manje aktivnosti na saniranju štetnih posljedica. Jim Morrison sa svojim bendom The Doors je tako pjevao „Light My Fire“:


„You know that it would be untrue

You know that I would be a liar

If I was to say to you

Girl, we couldn't get much higher“


Ako na kraju školske godine studenti ne dobiju dobre ocjene, nezadovoljstvo nije samo za njih, već i za nas koji držimo predavanja. Ako ulažemo trud u njihovo znanje, želja nam je razbuktati vatru za učenje, za tim da daju najbolje od sebe. Nije dovoljno reći, nisam mogao dati više od toga.


Ako, pored provedbe svih mjera poboljšanja sigurnosti prometa u ljetnim mjesecima doživimo nesreću pri ilegalnom natjecanju na parkiralištu, smrtno stradalog biciklistu i vozača u bijegu ili smrtno stradavanje dvije maloljetne sestre u Dalmaciji, ne možemo biti zadovoljni. Ne možemo reći u pitanju je prometna nekultura sudionika u prometu. Nije dovoljno reći da nismo mogli dati više od toga.


Iskustvo i znanje naše prometne struke traži od nas da dajemo više od očekivanog, da dajemo najbolje od sebe, da zapalimo u sebi ponovo vatru i kažemo: „Sjećanje na stradale će uvijek ostati kao podsjetnik da se moramo potruditi za one koji žive i koji su već sad u prometu.“Autor: Dražen Kaužljar


12 views0 comments
bottom of page