*
top of page

Lete vojni avioni - buka i probijanje zvučnog zida

Avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ovaj tjedan lete iznad šest županija, pa iz Ministarstva obrane mole građane za razumijevanje zbog buke te mogućeg probijanja zvučnog zida .Iz MORH-a su priopćili da će piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila od utorka, 2. veljače do petka, 5. veljače u vremenu od 10 do 16 sati provoditi redovite letačke aktivnosti. Navode da se tijekom planiranih letova očekuje kratkotrajna pojačana buka, pa mole građane za razumijevanje.

Uvažavajući pojačanu osjetljivost građana na buku uslijed nedavnih potresa, ističu, letovi se do daljnjega neće provoditi u dosad uobičajenoj zoni letenja "Lekenik" u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zato će se provoditi u privremenoj zoni probnih letova "Čazma" te privremenoj ruti ubrzanja.

Planirani letovi provode se na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1000 do 10.000 metara. Iznad Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije letjet će se na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

U MORH-u kažu kako tijekom letova, ukoliko meteo situacija bude povoljna, postoji mogućnost probijanja zvučnog zida na spomenutim rutama, pri čemu se očekuje kratkotrajna pojačana buka, pa mole građane za strpljenje i razumijevanje. Napominju da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora Hrvatskoj. Zona "Čazma" privremeno je ishodovana u suradnji i uz suglasnost Hrvatske kontrole zračne plovidbe, zaključuju u priopćenju.Izvor i foto: MORH

10 views0 comments
bottom of page