*
top of page

Kultura naša svagdašnja na željezničkim kolodvorima...

Updated: Feb 11, 2021

Prije dva mjeseca na našem blogu je objavljen tekst naziva „Nekultura naša svagdašnja“ u kojem se autorica osvrće na različite ružne pojave u društvu. To su bacanje različitog otpada u prirodu (poput automobilskih guma), pljuvanja po cesti pa čak i uriniranja.


Lokalne uprave se pokušavaju dosjetiti na različite načine kako smanjiti takve pojave, a najčešće se ide s represivnim mjerama. Ono što sam vidio ovo ljeto u Bolu na toku Braču je još jedan korak dalje. Lokalna uprava je odlučila urediti besplatne toalete na nekoliko lokacija atraktivnih za turiste. To su uredni i dobro osvijetljeni toaleti otvoreni 24 sata. Na taj način su izbjegli neugodne scene na ulicama Bola, a samim tim kasnije nesnosni smrad i ružnoću grada. Vjerujem da su napravili računicu u kojoj im se više isplati uređenje  i održavanje takvih toaleta od čišćenja ulica nakon neodgovornih i nekulturnih osoba. U svakom slučaju ocjena izvrstan (5) za društveno odgovoran rad lokalne uprave u Bolu! 


Nekad su se u prošlosti javni toaleti nalazili i na svim željezničkim kolodvorima. Danas su oni isto tamo, ali s različitim rješenjima. U najboljem slučaju su dani u najam pa ih se može koristiti uz određenu naknadu (Zagreb Glavni kolodvor). Zatim ima slučajeva gdje su zaključani pa se ključ može dobiti od željezničkog osoblja (prvenstveno radi učestalih krađa i uništavanja imovine toaleta). U konačnici postoje službena mjesta gdje uopće ne postoje toaleti.

Za one koji misle da je ovo nevažna tema trebaju se samo prošetati uz istočnu stranu zgrade Zagreb Glavnog kolodvora, prema tramvajskoj pruzi. Za ostale, osobito željezničke radnike, treba razmisliti o nekom novom poboljšanju društvene odgovornosti željezničkih poduzeća. I to ne samo upravitelja infrastrukture. Već i prijevoznika.


Kako izgledaju toaleti nizozemskih putničkih vlakova vidljivo je na priloženim fotografijama.


Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Dražen Kaužljar

13 views0 comments
bottom of page