*
top of page

Kreativnošću publike do sigurnosti u prometu

Prije više od deset godina na dočeku Nove godine nastupalo je Prljavo kazalište u Zagrebu. Odlučili smo otići na taj doček na Trgu iako je bilo rizično jer je sin bio svega par godina star, a za očekivati je bilo kako će navijači Dinama, Bad Blue Boysi biti tamo. Tako se i dogodilo. Dok je nećak uživao na svojem prvom koncertu i bio oduševljen navijačima u prvim redovima, mi smo gledali kako bačene petarde ne bi padale blizu nas. Jedna je ipak doletjela. Kako sam i sam godinama išao na utakmice nije mi bio problem otići među navijače i zamoliti ih ako mogu bacati petarde na drugu stranu. Iako bi većina očekivala bahatost tih mladića, oni su bili potpuno suprotnog nastupa. Ispričavali su se, pa su čak nekoliko petardi dali našem sinu. Nisu bili zli, ali niti svjesni štete koje mogu prouzročiti. Danas su upravo navijači podloga za naglašavanje važnosti kreativnih metoda u menadžmentu poslovne sigurnosti. Kako je dosta studenta kojima predajem iz zaštitarskih društava i Policije pitam ih što misle o navijačima, a zatim što misle koliko su navijači kreativni kad svaki put uspiju unijeti petarde i baklje na tribine. Veći dio studenata se tu iznenadi, a manji dio prepozna bit i ispriča kako se oni snalaze s organizacijom utakmica. Bez kreativnosti u zaštitarskim društvima i Policiji, teško može doći do veće sigurnosti, kako na tribinama, tako i kasnije u prometu.Za vježbe kreativnosti na predavanjima koristim sljedeće metode iz udžbenika Kreativnost 4.0 evolucija i revolucija autora Darije Korkut i Roberta Kopala:

1. Frakcioniranje

2. Morfološka analiza

3. Force Field

4. Kuća slavnih

5. Šest šešira

6. LOTUS BLOSSOM

7. Preformulacija problema

8. Mentalne mape

9. Morfološka analiza

10. False Faces

11. BRUTETHINK

12. SCAMPER.


Između metoda koje se koriste za vježbe kroz primjere iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, tu su još Strukturirani brainstorming, Brainwriting, Circle of Opportunity te Ideatoons.


Jedna od zanimljivijih metoda je Kuća slavnih, odnosno kako tražiti savjet od onih koji su već uspjeli, a provodi se u sljedeća tri koraka:

1. napraviti popis najdražih citata i nasumično ih rabiti

2. nabaviti knjigu citata ili izradite svoju „Kuću slavnih”

3. birati citate koje možemo povezati s izazovom.


Ove godine Institut se bavi i sigurnošću na željezničkim mostovima, s naglaskom na Hendrixov most koji plijeni svojom posebnošću zbog svoje veličine i prekrasnog izgleda, ali i zbog priče o grafitu Hendrix po kojem je i dobio ime te zbog raznih sportskih i glazbenih događaja koji se odvijaju uz ili ispod njega.

Svoj doprinos smo odlučili dati sudjelovanjem na popularnom Hendrix halfu, ali i stvaranjem kreativne Kuće Jim Hendrixa u kojoj smo izdvojili citate poznatog glazbenika koji mogu biti korisni u traženju rješenja za različite probleme i izazove:

 1. Znanje govori, mudrost sluša.

 2. Ako duša ima moć, sve je moguće.

 3. Čuo sam da me tako dobro oponašaju, da čak i moje greške "skidaju".

 4. Ako sam slobodan, to je zato što zapravo uvijek bježim.

 5. Priča o životu je brža od treptaja oka, priča o ljubavi je „bok i doviđenja… do ponovnog susreta“.

 6. Čak i dvorci od pijeska padaju u more, na kraju.

 7. Blues je lako svirati, ali ga je teško osjetiti.

 8. Ne želim biti rock zvijezda. Odbijam više biti klaun.

 9. Ne živim od komplimenata. Zapravo, oni su samo distrakcija.

 10. Morate ljudima dati nešto o čemu će sanjati.

 11. Ne budi nemaran prema srcima drugih ljudi. Ne podnosite ljude koji su bezobzirni prema vama.

 12. Kada snaga ljubavi prevlada nad ljubavlju prema moći, svijet će upoznati mir.

 13. Želim ti mir i sreću.


Slobodno ih i koristite ako vam se sviđaju. Iskustva možete podijeliti s nama, ali i s autorima ovog genijalnog udžbenika.Autor: Dražen Kaužljar

21 views0 comments
bottom of page