*
top of page

Korona virus ”uvukao se” i među ulične umjetnike diljem svijeta

Po zidovima svojih gradova, ulični umjetnici ostavljaju svoje umjetničke reakcije na virus uz dijeljenje praktičnih poruka i upozorenja 'perite ruke' i 'ostanite doma', zahvale zdravstvenim radnicima i njihove usporedbe sa superjunacima sve do problematiziranja straha, panike i histerije koje idu uz pandemiju.Jedan od najpopularnijih motiva je maska, koja je među ostalima dodana i Johnu Lennonu na poznatom Lennonovom zidu u Pragu s natpisom: 'Sve što trebaš je ljubav'.

U Berkshireu maskicu je dobio i Yoda, dok su je u Sankt Peterburgu dodali ruskom pjesniku Josifu Brodskom, uz stih njegove pjesme koji bi u slobodnom prijevodu glasio - “Nemoj se zabuniti pa odlučiti napustiti svoju sobu”.


U Los Angelesu je nastala poruka: 'Otkažite planove, ne i ljudskost'. Drugi grafit prikazuje princa Harryja s majicom na kojoj piše: 'Budi smiren i peri ruke'.


I kraljica Elizabeta poslužila je kao inspiracija za street art na temu korone. Mural u Bristolu prikazuje kraljicu u klasičnoj joga pozi, s ”om” mantrom.


Meta street arta postao je i američki predsjednik Donald Trump kojega su u San Franciscu prikazali u obliku samog virusa, Covida-19.

Zdravstveni radnici dobivaju hvalospjeve i mnogi ih umjetnici prikazuju kao superheroje našeg doba, kao što je slučaj na muralu preko cijele zgrade u Varšavi.


Česte teme su, dakako, i socijalna distanca te strah i panika koju stvara trenutna situacija, a tu je, dakako, i toaletni papir, odnosno njegova nestašica u doba korone.


Duhovit je i grafit u Berlinu, a na kojemu su Smeagol/Gollum iz 'Gospodara prstenova', u rukama umjesto prstena kojim je opsjednut, drži rolu toalet-papira uz natpis: 'Moje drago/blago!'


Ne može se ne primjetiti kako umjetnicima nije nedostajalo inspiracije.

Uredila: Sanja Paić

Izvor: tportal / profimedia


7 views0 comments
bottom of page