*
top of page

Koristiš mobitel dok voziš?

Updated: Aug 18, 2023

Od danas je u Hrvatskoj na snazi nadopunjeni Zakon o sigurnosti prometa. Usvojen je amandman o kažnjavanju vozača koji koriste mobilne uređaje tijekom vožnje. Iako je kazna sa predloženih 1.500 kn smanjena na 1.000 kn, bit će dovoljan motivator za mnoge vozače da se riješe opasne i loše navike.

No, nije se lako riješiti loših navika. Treba mnogo samokontrole i osviještenosti kako bismo se za vrijeme vožnje suzdržali od posezanja za mobitelom ne bismo li se javili na poziv, pregledali što je novo na društvenim mrežama, nabacili koji "lajk" ili čak tipkali komentare. Takva radnja za vrijeme vožnje ostavlja mozgu malu frakciju slobodnu baviti se bitnim stvarima, poput procjene situacija i upravljanja vozilom kroz razne prepreke koje nas čekaju na putu prema cilju.

Predlažemo da se prvih nekoliko dana mobitel zajedno sa torbom svjesno stavi u prtljažnik automobila kako ne bi bili u mogućnosti koristiti ga tijekom vožnje i ugrožavati promet. Kažu da je potrebno 60 dana ponavljati novu odluku, a kako bi ona postla i navika.Autor: Sanja Paić

Foto: melissa-mjoen-unsplash


120 views0 comments
bottom of page