*
top of page

Korak do prave Zebre...

❤️

Nova Zebrica je u Zagrebu! Ne ona prometna, nego prava prugasta i vragolasta u zoološkom vrtu! Stiglo je drugo mladunče u obitelji Zebra: mame Sabine i tate Gustava te sestrice Cheeze. Mala zebra je već aktivna po staništu, no većinu vremena se drži majke zbog mlijeka i sigurnosti.

I mi u prometu jednako volimo zebre jer su one u službi ljudi; pokazuju nam mjesta na kojima je ispravno i sigurno prijeći cestu.


Kada je u pitanju prometna zebra, odnosno pješački prijelaz, definicija kaže da je to dio kolničke površine namijenjene za prelaženje preko kolnika, obilježen oznakama na kolniku i prometnim znakovima.


Kako su pješaci najranjiviji sudionici prometa, te prilikom naleta bilo koje vrste vozila gotovo u pravilu teško stradavaju, nužno je poštivati prometne propise.

Zbog čestih nepošivanja, za prelazak ceste na nepropisan načini ili na znak crvenog svjetla na semaforu, pješak se kažnjava novčanom kaznom od 300 kuna.

Vozač prilikom približavanja pješačkom prijelazu dužan je smanjiti brzinu i zaustaviti vozilo ispred pješačkog prijelaza te propustiti pješake. Ukoliko to ne učini, bit će kažnjen novčanom kaznom od 3000 do 7000 kuna.
Danas u svijetu postoje različite urbane prometne zebre koje su kroz različite umjetničke intervencije prilagođene korisnicima.

Tako je i grad Zagreb početkom lipnja 2019. godine dobio i “najzebrastiji” pješački prijelaz, onaj koji vodi u park Maksimir i zoološki vrt.


I zato, preko prometne zebre u par koraka do prave vesele prugaste obitelji!Autor: Sanja Paić

Foto: Internet


62 views0 comments
bottom of page