*
top of page

Ko vješti piloti od perja...

U rujnu šetajući poljem blizu njemačkog grada Ingersheima, jedan par je slučajno pronašao malu aluminijsku kapsulu. Kapsulu su predali muzeju Linge, nedaleko od mjesta na kojemu je pronađena.

"Ispostavilo se da se radi o kapsuli sa vojnom porukom koju je izgubio golub pismonoša 1910. godine, a čudesno se pojavila 2020. u francuskom Alsaceu" rekao je Dominique Jardy, kustos muzeja Le Linge posvećenog bitki između Francuza i Nijemaca koja se odvijala 1915. godine na alzaškoj strani planinskog masiva Vosges na istoku Francuske.


"U kapsuli je vrlo dobro očuvana rukom napisana poruka na njemačkom" rekao je Jardy, "Kad su me telefonom pozvali iz muzeja, pomislio sam kako je takav nalaz izuzetno rijedak i da u svojih četrdeset radnih godina takvo što nikada nisam vidio".


Po njegovim riječima kapsula je s vremenom ''isplivala'' na površinu, kao što je to ponekad slučaj s granatama iz dvaju svjetskih ratova. Jardy kaže da je zatim nazvao svojeg prijatelja iz Njemačke te ga zamolio da dešifrira poruku.

Riječ je o poruci koju je svojem nadređenom poslao časnik pruske pješačke pukovnije, u ono doba smještene sjeverno od Ingersheima. U tekstu se spominju njemački manevri između Bischwihra i Ingersheima, u vrijeme kada je Alsace bio njemački.


Jardy je procijenio da su četiri goluba trebala prenijeti četiri primjerka poruke, no da se jedan od njih očigledno izgubio vrlo brzo nakon što je poletio. Kazao je i da nije u potpunosti siguran u točan datum njihove otpreme, osobito godine, jer je zadnji broj teško čitljiv: 16. srpnja 1910. ili 1916.? Zaključuje da se ipak radi o 1910., smatrajući nemogućim da je riječ o 1916. godini.


Poruka će biti izložena u muzeju Linge u posebnim uvjetima - pod antireflektirajućim staklom i u nepropusnom okruženju kako se ne bi uništila.Uredila: Sanja Paić

Izvor: tekdeeps.com

Foto: Internet

10 views0 comments
bottom of page