*
top of page

Kakvu opasnost kriju željeznički mostovi?

Općepoznata je stvar da su mostovi građevine koje služe povezivanju. Oni spajaju obale i ljude, pristupačni su, njima se hoda potpuno besplatno i može ih se osobno i izbliza doživjeti. Iako je njihova uloga prvenstveno funkcionalna, ne moraju nužno biti dosadni. Štoviše, neki od njih predstavljaju veličanstvene primjerke arhitekture, imaju estetsku vrijednost i političko-društvenu funkciju. Neki se ističu ljepotom, neki veličinom, a neki zanimljivim pričama. Željeznički mostovi najviše privlače ljude svojom ljepotom i pristupačnošću.

Mladi ljudi često nisu ni svjesni opasne klopke u koju upadaju zbog vlastite znatiželje i poigravanja adrenalinom, zanemarujući pri tome ploču upozorenja „Zabranjeno hodanje prugom“.


Naizgled su slični svi ostalim mostovima. Ipak postoje određene različitosti, a koje nose i određene opasnosti. Prva opasnost se odnosi na nepostojanje pješake staze na mostu i uskog prostora prilikom nailaska vlaka. Vlak je širi od same pruge te zauzima i uzak dio mostovne konstrukcije. Staze postoje, ali samo za željezničke radnike i ostale službene osobe. Sljedeća opasnost je postojanje kontaktne mreže na mostovima pa samim tim i visokog napona i velike opasnosti od strujnog udara. Ne treba zanemariti niti mogućnost bacanja predmeta kroz prozor vlaka od strane neodgovornih putnika.


Lijepe i primamljive konstrukcije te ostavljanje vlastitog "umjetničkog" traga tako dovode mlade u velik rizik i smrtnu opasnost.Autor: Sanja Paić / Dražen Kaužljar

Ilustracija: Internet


46 views0 comments
bottom of page