*
top of page

Kakvu opasnost kriju željeznički mostovi

Općepoznata je stvar da su mostovi građevine koje služe povezivanju.


Oni spajaju obale i ljude, pristupačni su, njima se hoda potpuno besplatno i može ih se osobno i izbliza doživjeti. Iako je njihova uloga prvenstveno funkcionalna, ne moraju nužno biti dosadni. Štoviše, neki od njih predstavljaju veličanstvene primjerke arhitekture, imaju estetsku vrijednost i političko-društvenu funkciju.

Neki se ističu ljepotom, neki veličinom, a neki zanimljivim pričama.


Željeznički mostovi najviše privlače ljude svojom ljepotom i pristupačnošću. Mladi ljudi često nisu ni svjesni opasne klopke u koju upadaju zbog vlastite znatiželje i poigravanja adrenalinom, zanemarujući pri tome tablu upozorenja „Zabranjeno hodanje prugom“.


Kakvu opasnost kriju željeznički mostovi?

Naizgled slični svi ostalim mostovima. Ipak postoje određene različitosti, a koje nose i određene opasnosti.


Prva opasnost se odnosi na nepostojanje pješake staze na mostu i uskog prostora prilikom nailaska vlaka. Vlak je širi od same pruge te zauzima i uzak dio mostovne konstrukcije.

Staze postoje, ali samo za željezničke radnike i ostale službene osobe.

Sljedeća opasnost je postojanje kontaktne mreže na mostovima pa samim tim i visokog napona i velike opasnosti od strujnog udara.

Ne treba zanemariti niti mogućnost bacanja predmeta kroz prozor vlaka od strane neodgovornih putnika.


Lijepe i primamljive konstrukcije te ostavljanje vlastitog "umjetničkog" traga tako dovode mlade u velik rizik i smrtnu opasnost.Autor: Sanja Paić / Dražen Kaužljar

Foto: Dražen Kaužljar / Srećko Matijević174 views0 comments
bottom of page