*
top of page

Kakve su šanse da stradamo u atentatu?

Uzme li se kako je atentat pokušaj napada na poznate osobe vjerovati ovaj tekst su počele čitati samo osobe koje se smatraju poznatima i uspješnima. Oni obični, kakvih je većina teško da su se pronašli u samom naslovu. No, koliko je to stvarno tako? Obično svojim studentima na Menadžmentu poslovne sigurnosti postavim pitanje: „Što mislite, na kojeg bi političara bila najveća mogućnost izvršavanja atentata?“


Na to pitanje obično se prvo nasmiju, a onda zaključe kako su danas poznate osobe toliko nevažne pa zato više i nema atentata.


Teroristički napadi su negdje drugdje. Na infrastrukturama i na terminalima gdje se nalazi mnoštvo običnih ljudi. Danas, ustvari, puno je veća šansa da će u terorističkom napadu stradati običan čovjek, a ne neka poznata i uspješna osoba.


Menadžeri sigurnosti tako postaju „tražena roba“, a to zanimanje postaje zanimanje 21. stoljeća. U svakom slučaju, na ovu temu preporučio bih dvije knjige do kojih sam i sam došao:


1. Mihaljević, B., Nađ, I.: Osnove korporativne sigurnosti, Zagreb: Hrvatska Udruga menadžera sigurnosti, 2018. (https://www.bib.irb.hr/938863)


2. Mihaljević, B., Ostojić, A.: Koncepti kriznog menadžmenta i kritične infrastrukture, HUMS, Zagreb, 2019. (https://www.svijetsigurnosti.com/nova-knjiga-koncepti-kriznog-menadzmenta-i-kriticne-infrastrukture/).


Za uvod u upravljanje poslovnom sigurnošću sasvim sigurno će prva knjiga izvrsno doći. U njoj se daje pojmovno određenje, djelokrug i funkcije korporativne sigurnosti, odnos između sigurnosnog okruženja i korporativne sigurnosti ali i osnove o kriznom menadžmentu i upravljanju rizicima. Tu su još i poglavlja o privatnoj sigurnosti kako integralnom dijelu nacionalne sigurnosti te utjecaj kriminala na poslovanje poduzeća.


Druga knjiga puno više obrađuje područje kriznog menadžmenta, odnosno upravljanja krizama. Tu se tako nalaze poglavlja o identifikaciji kriznih situacija, temeljnim načelima kriznog planiranja te učinkovitoj komunikaciji tijekom upravljanja krizama.


U konačnici, kako u Hrvatskoj je nedostatak literature vezane za upravljanje poslovnom sigurnošću vjerujem kako će ove dvije knjige se naći u mnogim policama studenata, profesora i stručnjaka iz poslovnog okruženja.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Internet

21 views0 comments
bottom of page