*
top of page

Kad vlak zapne za kitov rep...

Vlak koji je u ponedjeljak vozio po povišenoj pruzi, u Nizozemskoj, ostao je visjeti oko 30 metara iznad zemlje. No, u nesreći nitko nije ozlijeđen ili poginuo - zahvaljujući skulpturi kitova repa koja je vlak zaustavila i zbog koje vlak nije pao.“To je poput scene holivudskog filma", rekao je Ruud Natrop, glasnogovornik za sigurnost na području Rotterdam-Rijnmond, gdje se dogodila nesreća. "Hvala Bogu da je rep bio tamo."

Iskakanje iz tračnica u gradu Spijkenisse dogodilo se u ponedjeljak oko 12.30 sati, javljaju lokalne vijesti. Vozač je bio jedina osoba u gradskom vlaku i bio je neozlijeđen te je odveden u bolnicu na procjenu, a zatim u policijsku postaju na ispitivanje, rekao je gospodin Natrop. Nema naznaka da je strojovođa nešto skrivio, a službenici vlakova istražuju kako su zakazali sigurnosni sustavi dizajnirani za zaustavljanje vlaka.Grupica mještana nije mogla odoljeti i izaći iz domova i pogledati neobičan prizor vlaka koji je visio preko ruba platforme na vrhu morskog bića u visini od 32 metra. No, upozoreni su da bi se trebali pridržavati mjera protiv koronavirusa i držati se podalje.


Počele su rasprave o tome kako ukloniti vlak. Postupak će zahtijevati tešku opremu poput dizalica. "Kiša neprestano pada - tlo nije postojano", rekao je gospodin Natrop. "To je problem."


Maarten Struijs, koji je stvorio skulpturu, rekao je nizozemskim vijestima da slika vagona vlaka koji balansira na repu izgleda kao samo umjetničko djelo, ali je dodao da je zabrinut zbog gotovo 20 godina stare strukture .


"Ovo je vrh vrhova!", rekao je Joey Bremer, fotograf čije su fotografije visećeg vlaka na Twitteru dijelile brzinom svjetlosti. Kada je stigao na mjesto događaja ubrzo nakon nesreće - na kraj željezničke pruge, u stambenoj četvrti - bilo je tiho, "bez panike, apsolutno ništa", rekao je. Ali kad se vratio na danje svjetlo, rekao je kako se okupilo stotine ljudi. "To je gotovo atrakcija!", rekao je. Iznenađen je interesom koju su privukle njegove fotografije koje su pokrenule tisuće retweeta i stotine poruka. "Stajao sam tamo pun nevjerice sinoć. Radim ovaj posao otprilike 10 godina, ali ovaj je za pamćenje".


https://www.nbcnews.com/video/whale-tail-sculpture-catches-train-after-it-crashes-off-track-95149637561Uredila: Sanja Paić

Izvor: nytimes.com

Foto: Credit...Robin Utrecht/Agence France-Presse


17 views0 comments
bottom of page