*
top of page

Kad svi misle isto, nije loše upotrijebiti Delfi metodu

Postoji stara izreka koja kaže: „Kad svi misle isto - znači, nitko ne misli puno.“ Ne bih se u potpunosti s tim složio. Imam nekoliko vlastitih primjera o kojima se može razmisliti.Kad sam bio prometnik vlakova ni jedan šef kolodvora nije sa mnom bio oduševljen. Gledali su kako me maknuti dalje od sebe. Znao sam se požaliti ocu po tom pitanju, a on mi je na kraju rekao: „Što misliš, ako si ti jedini takav, možda nisu oni krivi, već ti.“ To me pogodilo jer sam smatrao kako pošteno radim posao. Kasnije sam shvatio kako su me pokušavali potjerati iz kolodvora jer sam imao visoku stručnu spremu. Bio sam opasnost za njih i njihovu radno mjesto. Na neki način, ni oni, ni ja nismo bili u krivu.

Imali smo različiti pogled na isti problem.


U drugom dijelu svoje poslovne karijere imao sam priliku razgovarati s predsjednikom Uprave. U to vrijeme vodio sam upravljački proces koji je bio pomoć Upravi u donošenju odluka. Jednom prilikom je rekao: „Itekako vidim koliko si pripremljeniji i nadmoćniji od preostalih 12 direktora. No, zar stvarno misliš kako ću ući u sukob s njih 12, a ne umanjiti mogućnost tvojeg rada?“. Vjerujem kako bi prihvatio preporuke poslova koje sam vodio da je to bilo poduzeće u njegovom vlasništvu. No, i u tom slučaju svatko je gledao problem sa svoje strane.


U svojem poslu surađivao sam i sa sindikatima. Sa svojim različitim stajalištima o razvoju željeznice stršao sam kako prema drugim direktorima, tako i prema izvršnim radnicima. Isto kao i predsjednik Uprave, i oni su u izboru između par tisuća promenika vlakova i drugih članova s jedne strane te mene s druge strane naravno izabrali njih.


Društvene mreže poseban su prostor za iznošenje negativnosti iza skrivenih profila. Svi koji nisu s razmišljanjem u skladu s većinom izloženi su strašnim negativnim komentarima. Tko ne vjeruje, neka pokuša napisati suprotno uobičajenom razmišljanju. Na društvenim mrežama, kao i u stvarnom životu, prijatelji će između mojeg različitog razmišljanja i uobičajene većine razmišljanja odabirati prijatelje s uobičajenim razmišljanjima.


Za kraj, jedan sportski primjer. Volim nogomet i često ga zaigram sa prijateljima. Kako sam tjelesno spremniji od većine svojih suigrača, jednom prilikom, jedan mi je prijatelj rekao: „Nemoj toliko žuriti u napad, ne možemo te stići i onda ti oduzmu loptu”. Koliko god moja želja za kontranapadom bila opravdana, u ovom slučaju je moj prijatelj bio više bio u pravu.


Nakon više takvih situacija gdje se razmišljanjem ne uklapam u mase, ljudi će polako početi s ignoriranjem i javljanjem samo kad im nešto treba. Zadnja faza je kad se prestanu javljati. To će im biti način izbjegavanja neugodnih situacija. I što onda napraviti?


Za rješavanje složenih situacija dobro je primijeniti Delfi metodu kojom se dobivaju podaci iz specifičnih područja istraživanja, a na temelju mišljenja i predviđanja stručnjaka toga područja.

Prvo se pripremi set pitanja iz određene problematike i podijeli stručnjacima kako bi na njih dali odgovor. Nakon toga se analiziraju svi odgovori i prikaže set tvrdnji sa zaključcima. Zatim se zaključci dostavljaju tim istim stručnjacima kako bi na njih također dali odgovore. Ako su u prvom krugu pitanja odgovarali bez previše razmišljanja, sada će morati ozbiljnije razmisliti jer njihovi odgovori mogu dati pogrešne zaključke.


Na taj način postiže se:

(1) uključuje se veći broj različitih stručnjaka s različitim pristupima problemima

(2) traži se njihova odgovornost za zaključke na temelju njihovih vlastitih odgovora.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Internet

36 views0 comments
bottom of page